Den 40-årige mannen dömdes i Umeå tingsrätt för tre fall av grov våldtäkt mot barn, två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn och fem fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. I hovrätten för övre Norrland ändras dock domen och straffet sänks.

Det som tingsrätten bedömde som grov våldtäkt mot barn ändrar hovrätten till grovt sexuellt övergrepp mot barn, vilket görs på grund av att man inte delar tingsrättens bedömning av den film som mannen spelade in av övergreppet.

LÄS ÄVEN: Centerpartistisk pedofil får sänkt straff

Tingsrätten menar att filmen visar att 40-åringen slickar på flickans könsorgan medan hovrätten menar att filmen visar att han slickar på analöppningen. Samtidigt gör man bedömningen att man inte kan slå fast att han slickar på könsorganet.

Slicka ett barns analöppning skulle enligt hovrätten kunna vara ”en sådan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar kan anses jämförlig med samlag” men då handlingen varit ”ytterst kortvarig” anser man att den i stället ska bedömas som sexuellt övergrepp.

Sänkt fängelsestraff

Hovrätten anser också att ”då det inte är fråga om kontakt mellan könsorgan och mun är gärningen inte, enligt hovrättens bedömning, att bedöma som ett oralt samlag”.

Mannen döms nu för två fall av grov våldtäkt mot barn, tre fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, fem fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt grovt barnpornografibrott. Straffet sänks från 14 till åtta års fängelse.