Flickan blev redan under skolstarten trakasserad på och utanför skolan av klasskamraten Omran. Efter att hon senare blivit tafsad på och våldtagen fick hon utstå hot och vågade inte gå till skolan. Omran friades av tingsrätten, men fälldes senare i hovrätten. Påföljden stannade vid två månaders ungdomsvård.

När flickan var på väg hem från skolan den 27 augusti 2018 hoppade hon på bussen. Hon satte sig bredvid Omran, som gick samma klass, längst bak i bussen för att hon inte vågade säga emot honom när han krävde det.

Han sa att han ville ha samlag med henne, men hon svarade att hon inte var intresserad. Han fortsatte trots det att tjata om sex och pratade bland annat om hennes behå.


Omran Alshikh Saleh. Faksimil Facebook.

Omran förde sedan in sin hand innanför behån och klämde på flickans ena bröst, vilket resulterade i att hon ifrågasatte och protesterade mot vad han höll på med. Omran tog bort sin hand men påstod samtidigt att han ”gjorde inget fel”. Hon vågade inte svara tillbaka.

När Omran steg av bussen, gjorde flickan också det, trots att hennes hållplats låg betydligt längre bort. Detta för att Omran annars skulle bli arg. Han hade sagt att han ville ta en cigarett tillsammans med henne. För att göra det tog Omran med flickan bort mot Älmstabron.


Översiktsbild över brottsplatsen. Bild: Polisen.

När de var framme berättade flickan att hon hade bråttom hem. Omran anklagade henne för att ljuga och visade med kroppsspråk att han var aggressiv.

För att lugna ner stämningen gick hon till slut med på att stanna kvar. På vägen stötte de på några av flickans tidigare kamrater, men hon vågade inte ta kontakt med någon av dem inför Omran.

Våldtog flickan tills hon blödde

När de befann sig under brofästet började hon känna obehag och rädsla. De rökte varsin cigarett och Omran gjorde närmanden genom att kyssa flickan. Hon försökte dra sig undan men Omran höll hårt med båda händerna mot hennes midja eller rumpa. Hon minns att hon ”frös till” i panik när Omran började knäppa upp hennes byxor.

Han penetrerade henne med sitt finger, vilket gjorde ont och ledde till att hon började blöda i underlivet. Efter några minuter tog hon mod till sig och sa åt honom att sluta. Svaret från Omran blev istället att hon skulle ”komma”.

”Nej, jag vill att du slutar” upprepade hon. Omran drog ut fingret, tog fram sitt könsorgan och började onanera tills han fick utlösning.

Sedan sade han att han ville lägga till henne på Snapchat, något som hon tackade nej till. Han blev då hotfull och fick på det sättet henne att gå med på att lägga till honom på appen. Innan de skildes åt sa han att hon inte fick berätta för någon om händelsen.


Här blev flickan våldtagen. Spermier hittades och matchar Omrans DNA. Bild: Polisen.

Hotade att döda henne om hon berättade

Några dagar senare skrev Omran till flickan att han ville ha samlag med henne. Efter att hon nekat skrev han elaka och hotfulla meddelanden. Hon fick till slut nog och blockerade honom. Då kontaktade han henne istället på Instagram och frågade om hon berättat för någon om övergreppet.

Omran skrev att han i så fall skulle döda henne. Hon blev rädd och blockade honom även på Instagram. På lektioner i skolan senare lade hon märke till att Omran stirrade på henne. Det ledde till att hon kontaktade sin lärare och sedan inte vågade gå till skolan dagen efter.

Trakasserier under lång tid

En kurator har vittnat om att flickan berättat för henne om Omran. Trakasserier ska ha skett sedan skolstarten, både i och utanför skolan. Omran ska ha gjort närmanden mot henne, gjort sexuella närmanden vilka hon hade avböjt. När Omran blivit avvisad ska han ha kallat flickan för hora, kastat cigaretter på henne och knuffat henne.

Det kom även fram att flickans föräldrar inte visste något om händelserna. Under ett bokat möte berättade flickan vad hon blivit utsatt för. Skolan uppmanade flickan att göra en polisanmälan, men det ville hon inte. En mentor har vittnat om att flickan berättat för henne om hur Omran hotat och stirrat på henne under lektionerna efter våldtäkten.

Gjorde polisanmälan

Dagen efter mötet stannade hon hemma och bröt ihop psykiskt. En polisanmälan gjordes då och flickan blev även sjukskriven i en månad. I polisförhör berättade hon om våldtäkten.

En väninna har för polisen vittnat om att flickan tätt inpå händelsen berättat om hur Omran ”fingrat” tills hon började blöda. Flickan hade enligt vittnet en förändrad sinnesstämning och ”kränkningsvibbar”. En psykolog som kopplades in har också vittnat om att flickan haft ökad ångest och nedstämdhet.

Polis genomförde en brottsplatsundersökning under bron efter att flickan pekat ut platsen. En polishund markerade mot väggen vid brofästet och på gruset. Spår av sperma hittades och undersökning visade att DNA:t matchar Omran.

Friades av tingsrätten

Omran Alshikh Saleh (2001-01-01), medborgare i Sverige och Syrien, åtalades för sexuellt ofredande, våldtäkt och övergrepp i rättssak. Den 8 februari 2019 meddelade Norrtälje tingsrätt sin dom: Omran friades helt och slapp både fängelse och att betala skadestånd till flickan. Tingsrätten skrev:

Enligt polisen verkade allt raderat och blockerat. Någon utredning till stöd för att meddelandena faktiskt har raderats har inte lagts fram. Någon teknisk bevisning finns alltså inte till stöd för någon av åtalspunkternas centrala delar.

Hovrätten ändrade tingsrättsdomen

Den 2 mars 2020 meddelade Svea hovrätt sin dom. Omran dömdes för alla tre åtalspunkter. Straffet blev två månaders ungdomsvård och skyddstillsyn. Han blev även skyldig att betala 125 000 kr i skadestånd till flickan.

Ur domen:

Viss ny skriftlig bevisning har åberopats, bl.a. skärmdumpar från målsägandens mobiltelefon utvisande av henne blockerade Instagram- och Snapchatkonton. Genom målsägandens upprepade avvisanden, vad Omran har känt till om hennes sexuella läggning och vad som har framkommit om att han höll fast henne med våld måste Omran ha insett att målsäganden inte deltog frivilligt.

Medborgarskap trots åtal för våldsbrott

Våldtäkten var inte Omrans första kontakt med rättsväsendet. Den 7 september 2017 dömdes han av Norrtälje tingsrätt för att ha slagit en flicka i ansiktet och spottat på henne. Händelsen skedde den 17 maj samma år.

Motivet till misshandeln och det kränkande ofredandet var att flickan inte velat ge honom cigaretter. Påföljden blev ungdomsvård och att betala 5 000 kr i skadestånd till flickan. Han åtalades och dömdes aldrig för ofredandet, däremot för att ha kört moped olovligt.

Uppgifter från Migrationsverket visar att Omran ansökte om uppehållstillstånd den 8 augusti 2014 och beviljades permanent uppehållstillstånd den 12 november 2014. Han ansökte om svenskt medborgarskap den 16 augusti 2017 och fick det beviljat den 28 augusti 2017 trots åtal för våldsbrott.

Omran har varit föremål för vård enligt lagen om vård av unga (LVU) genom placering på Bokskogens Hem AB, som är ett så kallat HVB-hem.

Hovrättsdomen går att läsa på följande länk: Svea-HR-B-2322-19-Dom-2020-03-02.pdf