klubba domare domstol

Foto: Blogtrepreneur.

Inrikes

Våldtog fosterdottern i fyra års tid – nu sänker hovrätten skadeståndet för lärarparet

Publicerad 10/3/2018
Annons

Under fyra års tid, från flickan var 10 år tills dess hon fyllde 14, utsatte Joakim Måns Petter Flemme och hans sambo Sara Margareta Jonsson fosterdottern för grova våldtäkter med sadistiska inslag. I tingsrätten dömdes de till 12 respektive 10 års fängelse. Hovrätten fastställer nu fängelsepåföljderna men sänker kraftigt det skadestånd som paret ska betala till offret.

Domen omfattar hundratals övergrepp som dessutom innehållit sadistiska inslag och filmats för barnpornografiska ändamål. Åklagaren hade därför yrkat på en skärpning av fängelsepåföljderna till 14 år för de båda åtalade. Det yrkandet avvisades av hovrätten. Däremot godtog domstolen de åtalades yrkande på ett lägre skadeståndsbelopp. Det sänks nu med 125 000 kronor.

LÄS MER: Man och kvinna anställda på skola döms för grova våldtäkter mot barn

Paret kom i kontakt med den då 10-åriga flickan då hon gick på den skola i Munkedal där de båda arbetade. Efter att ha odlat upp en relation till flickan ansökte Flemme om att bli fosterförälder till henne, vilket godkändes av myndigheterna. Under fyra års tid utsattes flickan sedan för systematiska och grova sexuella övergrepp, tills hon 14 år gammal slog larm.

Flemme och Jonsson har i huvudsak erkänt brotten men menat att brottstillfällena inte varit så många som åklagaren påstått. Paret har också invänt att det man utsatt flickan för inte bör anses som så grovt som brottsrubriceringarna indikerar.

Flickan bedöms efter en psykologisk utvärdering vara allvarligt traumatiserad av det hon utsatts för. Hon har bland annat fått anpassad skolgång som kan kombineras med psykoterapi.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons