Två män i Norrbotten med flera tidigare avsnitt i belastningsregistret dömdes i veckan till fängelse i nio år för att ha klippt av tår och öron på en man och därefter våldtagit honom i ändtarmen med en hammare och vasst föremål. Bevisningen mot männen innehåller bland annat kamerabilder som de själva tagit under tortyren.

Det var den 7 december förra året som 24-årige Karl Bergqvist – som går under namnen ”Karlito” och ”Khalid” bland vänner och i sociala medier – tillsammans med 31-årige Stefan Karlsson befann sig i en fastighet tillhörande Karlssons bror på Porjusvägen i Gällivare.

Misshandlades systematiskt med kofot

Tidigare på kvällen hade flera personer rört sig i fastigheten där de intagit alkohol innan de omkring 22-tiden begav sig ut för ett krogbesök i Gällivare. Det framgår av polisutredningen att Bergqvist och Persson stannade kvar i fastigheten tillsammans med en person som senare skulle bli brottsoffret.

Sällskapet börjar av oklar anledning att bråka med varandra där Bergqvist och Persson går ihop mot brottsoffret. De sparkar och slår den tredje personen med knytnävsslag och en kofot som tillhygge ett tjugotal gånger.

Nedan utdrag ur vittnesmål från brottsoffret där han berättar att männen slog honom ”gång efter gång” trots att han bad om förlåtelse för något han inte vet vad han gjort. Vidare framgår det att brottsoffret plastades in med sopsäckar för att han skulle begravas.

På bilderna nedan några av de skador som männen orsakade brottsoffret.Våldtogs med hammare och tablettkarta

I samband med misshandeln har Bergqvist och Karlsson även sysselsatt sig med att avlägsna två av brottsoffrets tår och vänster öra. Men där slutar inte tortyren. De penetrerar också brottsoffrets anus med en den del av en hammare som är utformad som en kofot.

När brottsoffret senare anländer med ambulans till sjukhus blöder han ur anus. Vid en undersökning påträffar vårdpersonal även en 3,7 x 7 centimeter stor tablettkarta uppförd i ändtarmen. Det bedöms i polisutredningen som en sexuell våldtäktshandling jämförlig med samlag.

Agerandet har utgjort en sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag. Målsäganden orsakades av gärningen smärta, sårskada invid ändtarmsmynningen, perforation av ändtarm och urinblåsa samt försattes i ett livshotande tillstånd genom akut risk för blodförgiftning. På grund av skadorna i ändtarmen har målsäganden drabbats av men i form av att en stomi har anlagts i tarmarna/buken.

Det framgår även av polisutredningen att Karlsson i samtal med en bekant sagt att brottsoffret torterades i fyra timmar. Händelsen dokumenterades även av Karlsson genom kamerabilder.

Skadorna har orsakat akut blodförgiftning och sårskador i ändtarm och urinblåsa. Nedan utdrag ur polisens bilder på verktyg som påträffades i fastigheten med spår av blod.


Brottsoffret lades i plastsäck

Polisen mottog ett larmsamtal från en person som hade varit i telefonkontakt med männen under den pågående tortyren. Anmälaren misstänkte att en person var allvarligt skadad och informerade om att det behövdes en ambulans.

När polisen klev in i fastigheten befann sig gärningsmannen kvar på platsen sittande i soffan och tittade på offret som låg i en plastsäck. Nedan syns Bergqvist i soffan och bakom maskningen syns brottsoffret liggande i fosterställning enligt polispatrullen.

”Hoppas jag inte dör”

Brottsoffret berättar i polisförhör hur gärningsmännen pratat om att begrava honom. I den stunden ska brottsoffret ha reagerat på samtalet genom att tänka, ”hoppas jag inte dör, hoppas jag hamnar i himlen”.

Nedan utdrag ur vittnesmål och en bild på offret i plastsäcken.


Avklippta tår spolades ned

I samband med den tekniska undersökningen har polisen kontrollerat fastighetens VVS-system för att säkra spår. I ett minireningsverk påträffar brottsoffrets avklippta tår.
Greps med blodspår

I samband med gripandet av Bergqvist påträffade polisen spår av blod på hans kläder, skor och ring.

Varken Bergqvist eller Karlsson vill i polisförhör berätta om händelsen och säger sig inte veta vad som har hänt. Detta trots att polisen visar upp deras egna bilder från tortyren där de syns tillsammans med brottsoffret.


Polisen misstänker fejkad sömn

Karlsson påträffades sovande i soffan med blodspår på strumporna. Det framgår av polisrapporten att Karlsson misstänkts ha fejkat sömn när polisen klev in i fastigheten.

Dömda flera gånger tidigare

Bergqvist förekommer sedan tidigare under nio avsnitt i belastningsregistret och dömdes senast den 27 november år 2019 i Umeå tingsrätt för ringa narkotikabrott och stöld till skyddstillsyn.


Karl Bergqvist. Foto: Polisen

Karlsson har ett längre belastningsregister som uppgår till 19 avsnitt. Den senaste domen meddelades av Hovrätten för Övre Norrland den 6 september 2018 och avsåg rån.

Påföljden bestämdes till fängelse i ett år. Karlsson blev villkorligt frigiven från detta straff den 28 oktober 2019 med en återstående strafftid av två månader och 15 dagar.

Karlsson har tidigare lagförts för våldsbrott däribland våld och hot mot tjänsteman, grov misshandel och övergrepp i rättssak som resulterat i fängelsestraff.


Stefan Karlsson. Foto: Faksimil Facebook

Tingsrättsdomen

På onsdagen meddelade Gällivare tingsrätt dom mot männen. Enligt domstolen är det Bergqvist som har varit drivande i misshandeln och våldtäkten men man slår samtidigt fast att Karlsson inte kan undkomma ansvar. Detta eftersom han varit delaktig under hela händelsen och även fotograferat.

Bergqvist och Karlsson döms till fängelse i nio år och de ska solidariskt betala skadestånd till brottsoffret motsvarande 329 000 kr jämte ränta på beloppet från den 7 december 2019 till dess betalning sker.

Hela domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Gällivare TR B 927-19 Dom 2020-04-01

LÄS ÄVEN: Gäng tortyrrånade tonåring på Rolex: ”Sågade och skar mig i hälsenan”

authorimage