bolund-stenevi
Inrikes

Valet: Miljöpartiet saknas nu i 122 kommuner

Publicerad 9/16/2022
Annons

Inför valet var det mångas förhoppning att Miljöpartiet skulle förlora riksdagsplatsen och i mätningarna såg det länge ut som det skulle bli så. Men med uppbackning från public service lyckades partiet att till och med öka jämfört med valet 2018. I många kommuner mister man dock platserna i fullmäktige.

I årets val minskar väljarstödet för Miljöpartiet i 220 kommuner varav man helt saknar kandidater i 71 stycken. Man förlorar också plats i 33 kommuner och saknar nu mandat i totalt 122 kommuner.

LÄS ÄVEN: Noll procent till Miljöpartiet om hockeystjärnorna får välja

En av kommunerna man förlorar plats i är Karlskrona, där partiet lyckades ta sig precis över spärren med 3,2 procent i valet 2018. I år fick man 2,8 procent och åker därmed ut ur kommunfullmäktige.

– Jag är så klart besviken, men min största oro är hur det kommer bli för Karlskronas framtid, säger Madeleine Norman, språkrör för Miljöpartiet i Karlskrona, till Dagens Samhälle.

Lågt intresse för klimatfrågan

Anledningen till att Miljöpartiet backar i så många kommuner tror han är för att intresset för klimatfrågan är lågt. I hennes egna undersökningar om vilka frågor väljarna tycker är viktigast kommer klimatfrågan näst sist.

De enda kommunerna där partiets mandat ökar är Malmö och Åre – från 5,4 till 5,5 procent respektive 8,7 till 10,6 procent.

Extremt samhälle

Stefana Hoti, partiföreträdare för Miljöpartiet i Malmö, är nöjd med valresultatet och tror att partiets svårigheter beror på oppositionens framgångar och att Sverige rör sig mot ett mer ”extremt” samhälle.

LÄS ÄVEN: Professorn om Per Bolund (MP): ”Intellektuellt motbjudande”

– Det hänger ihop med utvecklingen av det blåbruna blocket och att det har förts en smutsig antikampanj mot MP under hela valrörelsen, säger hon. 

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1513Internationella brottmålsdomstolen utfärdar arresteringsorder för Putin
Annons
Annons