Efter det framkommit att man i flera kommuner i Västernorrland gått med på vårdtagares vilja om att kunna välja bort personal med utländsk härkomst inledde diskrimineringsombudsmannen, DO, en tillsyn.
DO:s tillsyn bestod av att man tittade närmare på kommunernas arbete mot diskriminering, vilken bedöms som bra och därför ger man dem godkänt trots att man samtidigt konstaterar att valmöjligheten utgör diskriminering.
Myndigheten har heller inte tagit ställning till om det uppgifterna gör gällande verkligen skett.
– Vi har inte tagit ställning till om kommunerna diskriminerat någon, det skulle i så fall ha krävts att någon som känt sig diskriminerad hade trätt fram och vad vi vet har inte det skett, säger Clas Lundstedt, pressansvarig DO, till SVT Nyheter.
Enligt Lundstedt var tillsynens viktigaste syfte att de som omfattas av lagen också lever upp till kraven.
Det var efter en granskning av P4 Västernorrland valmöjligheterna i sju västernorrländska kommuner uppdagades.
Så kallade etniska äldreboenden, anpassade efter språkliga och kulturella skillnader, tycks myndigheterna dock inte ha några problem med och 2013 uppgav dåvarande barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) att “det är naturligtvis inte rimligt att man ska, i vissa kommuner, från politiskt håll förbjuda äldre att kunna välja”.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.