Skärmdump: utdrag från Valmyndighetens beslut/Samhällsnytt

Valmyndigheten avslår Jasins ansökan för riksdagsvalet: ”De kan söka igen”

1.2K Shares

Myndigheten avslår det islamistiska partiets Jasins ansökan på formella grunder – bland annat på grund av att partiet inte har inkommit med kompletteringar i tid. En kanslichef på myndigheten säger dock att det inte finns något hinder för att registrera ett parti med en antidemokratisk eller islamistisk agenda.

Valmyndigheten har fattat ett beslut att avslå anmälan om registrering av partibeteckningen Jasin, vilket krävs för att delta i riksdagsvalet 2018. Tidigare har partiets talesman Mehdi Hosseini sagt i en exklusiv intervju för Samhällsnytt att Jasins ambition är att ta plats i riksdagen i nästa val.

Partiet beskriver sig som sekulärt men uppger i sina ansökningshandlingar till Valmyndigheten att deras mål är att sprida islam genom sin ”missionära förening”. Partiets ledare är en shejk bosatt i Iran utan någon koppling till Sverige, som partiet försöker att få hit genom att ansöka om ett arbetstillstånd för honom.

LÄS MER: Islamistpartiet missnöjda med Samhällsnytts intervju – kräver att delar av den avpubliceras

Dock tog Valmyndigheten inte ställning till dessa uppgifterna i sitt beslut:

-Nej, vi tittar inte på innehållet i deras partiprogram. Och det spelar ingen roll för oss vem deras partiledare är, säger kanslichef Anna Nyqvist i en telefonintervju till Samhällsnytt.

Beslutet som Samhällsnytt har tagit del av grundar sig på att Jasin inte lyckats samla in ett tillräckligt antal underskrifter – vilket är 1500 för riksdagsvalet. Det saknades även en del andra handlingar i ansökan. Partiet har dessutom ignorerat myndighetens uppmaning att skicka in sin partisymbol i ett annat filformat.

LÄS MER: Sverige får sitt första islamistiska parti – vill delta i riksdagsvalet 2018

Anna Nyqvist menar att det inte finns några hinder för att registrera ett parti med en antidemokratisk eller islamistisk agenda:

-Det är ju själva innehållet i demokratin att alla åsikter ska kunna föras fram. Och det är upp till dem att välja sin partiledare.

Enligt Nyqvist finns det endast krav på svenskt medborgarskap för att bli valbar till riksdagen. Samtidigt finns det exempel på partiledare som inte sitter i riksdagen som Ebba Busch Tor.

Innebär detta att om partiet inkommer med en ny ansökan där alla formella krav är uppfyllda, då kommer ni att registrera det för riksdagsvalet?

-Ja.

Samhällsnytt har pratat med partiets talesperson Mehdi Hosseini per telefon som säger följande angående avslaget:

-Vi har fått beslutet idag så vi måste titta på det först och prata med Valmyndigheten. Vi kommer antingen att överklaga beslutet eller samla tillräckligt antal underskrifter för att ansöka på nytt.

1.2K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.