Inför riksdagsvalet 2018 stängde Facebook ned flera konton med kopplingar till Alternativ för Sverige. Skälet ska ha varit att man misstänkte att partiet ägnat sig åt en samordnad kampanj för att få stödet att verka större än det verkligen var. AfS partiledare tillbakavisar anklagelserna.

För tre år sen slog Alternativ för Sverige Socialdemokraterna i antalet gilla-markeringar, kommentarer och delningar på Facebook. Detta fick larmet att gå på Facebooks huvudkontor i Silicon Valley.

I mejl som Dagens Nyheter tagit del av visar att nätjätten satte samman en krisgrupp där flera av företagets högt uppsatta chefer ingick. Man förde en intensiv debatt om hur AfS skulle hanteras och med bara timmar kvar innan vallokalerna öppnade i Sverige beslutade man att agera mot flera konton.

LÄS ÄVEN: Alternativ för Sverige censurerade på Youtube – Google hotar radera kontot

Några bevis för att AfS använde sig av falska konton kunde man dock inte hitta. I stället menade man att partiets höga engagemang berodde på ”en samordnad kampanj”. Exakt hur denna ska ha gått till vill man inte kommentera närmare. Man hävdar också att det ska röra sig om en gråzon, tveksamt men inte ett glasklart regelbrott, där man försöker utnyttja algoritmen bakom nyhetsflödet för att få mer popularitet.

Befarade bakslag

Guy Rosen, integritetschef med stort ansvar för påverkanskampanjer, var den som till slut beslutade att vissa konton skulle stoppas från vissa åtgärder. ”Det är inget solklart fall”, skrev han i ett mejl daterat tidigt valdagen den 9 september 2018 och var beredd att ta på sig ansvaret ifall det skulle slå tillbaka.

Alla var långt i från överens och man lyfte fram risken med att vidta åtgärder med så kort varsel, så kort inpå ett val där inget var glasklart, och man var oroliga över hur åtgärderna skulle påverka Facebooks anseende. En kommunikationsplan lades fram med en strategi för hur den svenska situationen skulle hanteras om den fick stor uppmärksamhet.

”Rappakalja”

Alternativ för Sveriges partiordförande Gustav Kasselstrand säger sig inte ha fått någon information om Facebooks agerande.

– Jag känner inte till det och jag skulle vara väldigt nyfiken på att se några konkreta bevis från Facebook för detta, säger han.

LÄS ÄVEN: AfS tar plats i kyrkomötet – SD backar

Enligt honom gjorde AfS inget otillåtet på Facebook.

– Min bedömning är att det är ren rappakalja, säger Gustav Kasselstrand.