Samhällsnytt har tidigare rapporterat om det stora moskékomplex som det muslimska invandrarkollektivet i Karlstad vill bygga i stadsdelen Rud. Det har varit flera turer och senast meddelade Länsstyrelsen att man upphäver bygglovet. Men nu meddelar kommunen att man löser den invändning som Länsstyrelsen haft genom att förlänga ett parkeringsavtal och därigenom möjliggöra moskén.

Det är Islamiska kulturföreningens som har planerat att uppföra en moské på 1171 kvadratmeter i två plan med en 22 meter hög minaret för böneutrop på arabiska. Den 17 juni i år höll stadsbyggnadsnämnden en omröstning som slutade 7-4. De partier som motsatte sig bygglovet var Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna.

LÄS ÄVEN: Bygglov för salafistisk jättemoské i Karlstad upphävs efter kritik

Föreningen, som fått grönt ljus av Karlstads vänsterliberala politiker, har tidigare uppmärksammats för att ha bjudit in salafistiska imamer utbildade i Saudiarabien att predika i deras nuvarande lokaler. Salafismen är en bokstavstrogen inriktning av sunni-islam där man strävar efter att gå tillbaka till sina förfäders tolkning av islam som tillämpades på 600-talet och anses vara den enda riktiga och sanna.

Därefter lämnade Karlstadsbor in över 165 överklaganden mot bygglovet. Några av dessa handlade om att det finns för få parkeringsplatser i området och att parkeringskaos därför kommer att uppstå. Medan övriga skäl avvisades hamnade frågan om parkering hos länsstyrelsen i Värmland för behandling.

Endast SD röstade nej

Men moskéledaren Rauf Ahmadi var aldrig orolig för att något ska stoppa projektet att islamisera Rud. Detta eftersom ”vi har religionsfrihet” försvarade han sig i en intervju. I början av september fattade länsstyrelsen i Värmland beslut om att upphävda bygglovet med följande motivering:

Vid angivna förhållanden finner länsstyrelsen att Islamiska kulturföreningen inte visat att kravet på tillgång till parkeringsplatser är uppfyllt och stads- byggnadsnämnden har därmed enligt länsstyrelsens mening saknat tillräcklig grund för att bevilja sökt bygglov. Det överklagade beslutet ska därför upphävas.

På onsdagen var det nekade bygglovet uppe för behandling i teknik- och fastighetsnämnden där kommunpolitikerna utan föregående debatt beslutade att lösa problemet med parkeringsavtalet som Islamiska kulturföreningen stött på hos länsstyrelsen. Sverigedemokraterna var det enda partiet som röstade nej till detta medan Moderaterna och Kristdemokraterna avstod från att rösta.

Centerpartiet: ”Vi tror att Länsstyrelsen blir nöjda”

Centerpartisten Henrik Lander är ordförande i nämnden och han berättar för Nya Wermlands-Tidningen att man ger förvaltningen uppdraget att skriva ett nytt parkeringsavtal i tio år för att nu möjliggöra moskén på Rud.

– Med det här beslutet hoppas vi att både länsstyrelsen och stadsbyggnadsnämnden är nöjda. Parkeringsavtalet börjar gälla om två år. Det blir ingen betalning under byggtiden, säger Lander (C).

Islamiska kulturföreningen kan efter undertecknandet lämna in en ny bygglovsansökan till stadsbyggnadsnämnden.

LÄS ÄVEN: Moskéledare nonchalerar hundratals klagande: ”Vi har religionsfrihet”

authorimage