Samnytt kan som första media berätta att den polischef som anklagas för att ha tvångskysst manliga poliser i samband med en chefskonferens på ett spahotell är Teodor Smedius. Enligt poliskällor till Samnytt ska Smedius bland annat ha antastat ett befäl under en middag i syfte att förnedra personen som tidigare har motarbetat hans vänsteraktivism inom lokalpolisområdet. Anklagelserna sker samtidigt som Smedius bedriver ”värdegrundsarbete” mot sexistisk kultur inom kåren.
– Vi bedriver ett förändringsarbete som vissa inte är bekväma med och man försöker förstöra det så långt som möjligt, försvarar sig Smedius.


Händelsen skedde den 9 december förra året i samband med att Göteborgspolisen höll en chefskonferens på spahotellet Vann utanför Lysekil.

LÄS ÄVEN: Polischef inför Black Lives Matter-manifestation i Göteborg: ”Vi står på demonstranternas sida”

Det framgår av en artikel i GT men även av poliser som Samnytt har varit i kontakt med att en polischef anklagas för att ha hållit fast sina manliga chefskollegor och därefter utdelat ”tvångskyssar” – på munnen och i pannan.

Händelsen har resulterat i en brottsutredning där polischefen nu är misstänkt för ofredande. Samnytt kan berätta att den misstänkte är 50-årige Teodor Smedius, lokalpolisområdeschef Göteborg City.

Smedius är även den polischef som inför Black Lives Matters (BLM) demonstration i Göteborg kommunicerade ut i riksmedia att Polismyndigheten ”står på demonstranternas sida” och att alla poliser som tjänstgjorde vid under dagen skulle ha ett ”tålamod av guld” om kravaller utbröt.

LÄS ÄVEN: Polischef inför Black Lives Matter-manifestation i Göteborg: ”Vi står på demonstranternas sida”

Faksimil LinkedIn

Poliskällan: Han ville förnedra

En poliskälla uppger för Samnytt att Smedius ska ha varit ”skitfull” på spakonferensen. I samband med en middag uppges Smedius bland annat ha ofredat en manlig kollega som varit kritisk till hans chefsarbete inom lokalpolisområde Göteborg City som sägs präglas av mer fokus på värdegrundsfrågor än operativt arbete.

Vidare framgår det av av informationen till Samnytt att Smedius tidigare ska ha utdelat en varning till polisen i fråga som uppges ha utsatts för tvångskyssen – att hans befälsroll kommer att tas bort. Detta efter att Smedius ska ha känt sig motarbetad av personen.

– Kyssen mot målsägande var i syfte att förnedra. Speciellt i den situationen då målsägande var i en enorm beroendesits inför Smedius. Hade det varit en kvinnlig målsägande så hade Smedius varit rökt på dagen.

– Erik Nord håller tyvärr Smedius bakom ryggen. Ihärdigt.

Erik Nord har förtroende

Poliskällans uppgift att Smedius skyddas bakom Erik Nord som är högsta polischef i Göteborg – går i linje med ett nytt uttalande.

– Han är fortfarande chef och har mitt förtroende, men sen får ärendet ha sin gång, säger Erik Nord till GT.

LÄS ÄVEN: Polischef beskyller Lamotte för nedlagda anmälningar: ”Lever självvalt i situation som genererar anmälningar”

Lät SD-hatande vänsteraktivister tvångsutbilda poliser

Vid sidan om anklagelserna rörande ofredande bedriver Smedius ett aktivt ”värdegrundsarbete” inom lokalpolisområde Göteborg City. I oktober 2021 uppmärksammade Samnytt att Teodor Smedius hade tagit in konsulthjälp från vänsteraktivister på skattebetalarnas bekostnad. Detta för att med obligatorisk närvaro utbilda samtliga poliser ”gällande kultur, jämlikhet, inkludering och bemötande”.

Samnytt uppmärksammade att konsulterna från organisationen Make Equal, som Smedius anlitat, tidigare engagerat sig genom att uppmana politiker att ta ställning mot Sverigedemokraterna. Jämlikhetskonsulterna tog fram en valkodex för att guida väljarna var riksdagskandidater står i frågan om att samarbeta med SD. Att samarbeta med SD anser Make Equal vore ”en skamfläck i vår historia”.

Ska lösa ”sexistisk kultur”

Samnytt har tagit del av en lång rad vittnesmål från poliser inom Göteborg City som indikerar arbetsmiljöproblem. Flera poliser hävdar även att Smedius värdegrundsarbete har högre prioritet än operativa frågor för att öka tryggheten på gator och torg. En sammanställning kan läsas HÄR.

– Det har från början, när Smedius blev chef i City, varit tydligt att hans hjärtebarn är jämställdhetsarbetet. Han har under en lång tid haft den så kallade förändringsprocessen som prio ett i lokalpolisområdet. Det är såklart en agenda. När Smedius kom till området så fick vi i City helt plötsligt höra att vi har problem. Problem med allt ifrån hög våldsanvändning till en sexistisk kultur. Problem som Smedius ska lösa, säger en polis och fortsätter:

– Det är oerhört tydligt att trots allt prat om jämlikhet och så vidare så har det blivit en förändring i vårt arbete. Det tydligaste exemplet är hur demonstrationer och andra allmänna sammankomster hanteras. Är händelsen på något sätt kopplad till högern eller har ett budskap som är någorlunda politiskt inkorrekt så är det tuffa tag som gäller. Handlar det om vänstern så ska polisen vara så hjälpsamma som möjligt för att framföra budskapet. Det politiska budskapet styr allt. Detta är något som jag aldrig trodde jag skulle få se så här tydligt. Men för varje arbetspass som går desto mer orolig blir jag för att jag kommer att bli beordrad någonting som går helt emot varför jag blev polis till en början. 

Ytterligare en polis vittnar om hur arbetsdagar präglas av möten om värdegrund.

I stället för att öka närvaron och tryggheten i polisområdet så sitter både befäl och medarbetare fast i möten om hur jävliga vi är, hur hemska alla män är och hur fruktansvärt dåligt klimat där är inom Citypolisen. Och till råga på allt så ska man utbildas i vett och etikett av polishatare, demokratimotståndare, vänsteraktivister och fullständiga manshatare” 

Smedius till Samnytt: ”Försöker förstöra mitt förändringsarbete”

När GT ringde till Smedius för att höra mer om anklagelserna kring tvångskyssarna ville han inte prata om det utan hänvisade alla frågor till sin chef Erik Nord.

– Jag tänker inte prata om det här med Göteborgs-Tidningen. Det här är interna angelägenheter på arbetsplatsen som inte har något intresse för era läsare.

På tisdagen ringde även Samnytt till Smedius för höra mer om vad som hände på spahotellet under konferensen för polischeferna. Enligt Smedius är han utsatt för falska anklagelser eftersom personalen försöker stoppa hans förändringsarbete inom lokalpolisområdet.

Hur ser du på händelsen?

– Jag har inga kommentarer till det utan det utreds. Om du kan få dina källor att häva personalsekretessen så att jag kan uttala mig om det här så vore det bra. Men så länge det inte sker så kan jag inte uttala mig. Ha det så bra!

Hur ser du själv på att vara anklagad för det här?

– Jag ser inte det på något speciellt sätt. Vi bedriver ett förändringsarbete som vissa inte är bekväma med och man försöker förstöra det så långt som möjligt och det här är en produkt av det.

Ligger det någon sanning i den här kyssanklagelsen?

– Inte överhuvudtaget.

Hur uppstod situationen?

– Jag kan inte prata om det eftersom det är ett personalärende och jag är bunden av den personalsekretess som jag har som chef. Så jag får tacka för ditt samtal. Ha det så bra. Hej då.

Vet du mer om LPO Göteborg City?

Har du tips om rådande utvecklingen i lokalpolisområde Göteborg City? Kontakta Simon på [email protected]
Samnytt har utgivningsbevis. Du garanteras källskydd.

LÄS ÄVEN: Vänsteraktivister tvångsutbildar poliser – polischef vägrar svara