Invandrare som kallar sig själva ”skötsamma invandrare” och inte vill klumpas ihop med kriminella diton ger uttryck för rasism. Det hävdar vänsterdebattören Gustaf Liljenström.

2015 gjorde han sig känd för att i debattartiklar på nyhetssajten Nyheter 24 hävda att det är Sverigedemokraternas fel att integrationen misslyckats samt motsatte sig utvisningar av IS-terrorister.

Nu är vänsterdebattören Gustaf Liljenström i ropet igen – denna gång går han till attack mot invandrare som ser sig själva som ”skötsamma” och som vägrar klumpas ihop med kriminella. Bakgrunden är en debattartikel skriven av statsvetaren Eshtar Faris och S-profilen Maria Hind Alias där de anklagar Sveriges Television för att ”glorifiera” kriminella invandrare genom att göra en dokumentär om den tungt kriminellt belastade sverigesomaliske förortsrapparen Yasin.

”Dessa kriminella gäng ger oss skötsamma invandrare dåligt anseende och spär på det redan existerande hatet mot invandrare; likt en oändlig cirkel av hat”, skriver de båda debattörerna. ”Istället för att göra en dokumentär om Yasin borde SVT göra en dokumentär om mammorna vars barn dödats av gängen”, fortsätter de.

Liljenström, som förutom debattör även är beteendevetare, menar emellertid att det synsättet är ett uttryck för ”internaliserad rasism”. Att som skötsam invandrare inte vilja förknippas med kriminella invandrare är rasistiskt. Han skriver: ”Med identiteten som den andrifierade (andrifierad – den andre, den som inte är vi) ickevita följer självhat, ett behov av att distansera sig från de ’invandrare’ som ’inte sköter sig’.”

I sociala medier verkar de flesta dock inte hålla med Liljenström i hans resonemang. ”Vad bra att det finns pursvenskar som kan säga åt oss blattar hur vi får tycka och tänka”, skriver exempelvis KDU-profilen Emil Moghaddam sarkastiskt på Twitter.