Årets Olof Palmepris går till den hårt kritiserade organisationen Black Lives Matter (BLM). Rörelsen iscensatte under sommaren och hösten en lång rad upplopp på olika platser i USA kantade av anlagda bränder, butiksplundring, vandalisering, ockupation av offentliga byggnader, misshandel och mord på poliser.

Våldsbejakande, rasidentitär och revolutionärt marxistisk

Organisationen har också deklarerat att man har revolutionärt våldsbejakande marxism som ideologi och uppmärksammat för uppvigling och rasistiska utspel riktade mot vita och judar. Våldsamheterna har ofta skett i koordination med en annan vänsterextrem organisation, Antifa.

Man legitimerar agerandet med att man har ”antirasistiska” motiv, där man främst pekat ut USA:s poliskår som genomsyrad av strukturell rasism, något som dock motsägs av officiell statistik.

Våldsamheterna tog fart efter att en svart livsstilskriminell drogmissbrukare, George Floyd, avled i samband med ett polisingripande i Minneapolis i maj efter att han försökt prångla ut falska sedlar. Det har hävdats att polisiärt övervåld användes vid gripandet och att detta skulle vara rasistiskt motiverat.

Ingenting har dock framkommit under utredningen som pekar på att hudfärg ska ha spelat någon roll i sammanhanget. Fynd vid obduktionen talar också för att dödsorsaken var att George Floyd led av flera hjärtfel och vid tillfället intagit en ansenlig mängd av den farliga drogen fentanyl.

Inga kritiska frågor från SVT

I sociala medier har kritiken varit omfattande när det gjordes känt att priset i år går till Black Lives Matter. SVT som på länk intervjuar en av BLM:s grundare, Patrisse Cullors, ställer dock inga kritiska frågor om organisationens kontroversiella aktioner och uttalanden.

Under intervjun väljer SVT även att visa bilder på personer som med knutna nävar signalerar ”svart makt” och överhöghet erövrad med våld, en gest som etablerades av en annan extremistisk rasidentitär organisation, Svarta pantrarna.

Många menar att BLM utmärkt sig för separatistisk splittring med minskad förståelse mellan människor med olika hudfärg och, genom sina ofta våldsamma aktioner och uppmaningar till att avskaffa polisväsendet, även bidragit till att skapa ökad osäkerhet i samhället – det diametralt motsatta till vad Olof Palmepriset enligt sina statuter ska främja.

Får en miljon kronor

Olof Palmepriset är instiftat av Socialdemokraterna med välsignelse från den mördade statsministerns och S-ledarens familj och delas ut en gång om året. Det ska enligt statuterna gå till någon person eller annan aktör som verkat för ”internationell förståelse och gemensam säkerhet”.

Det delas i år på grund av corona-pandemin ut vid en digital ceremoni. Priset består av ett diplom och en miljon kronor.