Den för grovt förtal nyligen dömde komikern Martin Soneby är redan i nytt blåsväder. I sin podcast skämtar han och hans bisittare grovt om sexuella övergrepp mot barn. Detta samtidigt som han driver sitt bolag ihop med en flerfaldigt dömd pedofil.

Det är sajten Dumpen som drivs av före detta höjdhopparen Patrik Sjöberg som uppmärksammar hur den välkände komikern Martin Soneby tillsammans med sina inbjudna gäster i sin podd AMK Morgon den 8 juni drar smaklösa skämt om barnvåldtäkter i ett inslag.

Upprinnelsen till inslaget är att Soneby läst en artikel i vänsterextrema tidningen ETC där initiativet Dumpen kritiseras för uthängningar av dömda pedofiler och försvarar deras rätt till att slippa offentlig uppmärksamhet för sina brott. Det är en hållning som även Soneby och hans bisittare i podden ställer sig bakom och resonerar kring.

Urartar till osmakliga pedofilskämt

Men ganska snart urartar diskussionen till råa skämt där man inte bara tar pedofilers rätt till integritet i försvar utan även relativiserar själva övergreppen.

Under hånfulla skratt beskrivs ”baksidan” av att vara pedofil att man kan komma att råka ut för Patrik Sjöberg. Detta ska enligt Soneby och hans gäster uppvägas av att ”framsidan” med att våldta barn ”är så jävla skönt”. När det sägs tilltar skratten ytterligare i styrka.

I diskussionen om för- och nackdelar med att vara pedofil konstaterar Soneby och hans gäster därefter att ”det är inte bara kul det här med sexuella övergrepp, det är mycket jobb också” underförstått med att hitta sina offer, se till att man inte åker fast osv. Hör inslaget nedan:

Driver bolag ihop med dömd pedofil

Dumpen uppmärksammar samtidigt att Sonebys bolagspartner i AMK Studios AB, som han driver podden tillsammans med, är en flerfaldigt dömd pedofil.

Den 4 februari 2016 dömdes den idag 47-årige mannen av Attunda tingsrätt för köp av sexuell handling av barn. Den 3 februari i stod 47-åringen åter inför skranket i Attunda tingsrätt där han dömdes för barnpornografibrott. Mannen genomgår nu ett behandlingsprogram för avprogrammering av pedofiler som utgör en del av påföljden.

47-åringen stod även åtalad för urkundsförfalskning men friades på den åtalspunkten. Däremot är han vid flera tillfällen dömd för att ha lurat olika banker på pengar genom att ta lån som han sedan inte betalat tillbaka. Det rör sig i några fall om stora summor på cirka 50 000 respektive 150 000 kronor. Han är även dömt för rattfylleri.

Vidare har mannen förlorat vårdnaden om sina två barn efter att mamman begärt enskild vårdnad om dem. Det framgår inte av de handlingar Samnytt tagit del av om det bakomliggande skälet är oro för barnen relaterat till 47-åringens pedofila läggning.

Soneby dömd för grovt förtal

Martin Soneby dömdes den 5 maj i år för grovt förtal efter att han hängt ut en väktare med utomvästlig invandrarbakgrund. Skälet till uthängningen var att väktaren dömts för att ha tagit i för hårt mot stökiga fotbollssupporters, något som den fotbollsintresserade Soneby ogillade.

Soneby har samtidigt profilerat sig som vänsterpolitisk och SD-fientlig. Han har vid flera tillfällen kamperat ihop med den än mer SD-fientligt profilerade komikern Magnu Betnér.

Martin Soneby har de senaste dryga 15 åren haft en framgångsrik karriär som stå upp-komiker, i TV, som manusförfattare för andra komiker med mera.

Samnytt har sökt både Martin Soneby och den 47-årige bolagspartnern för kommentarer och frågor.

LÄS ÄVEN: Patrik Sjöberg jagade medaljer på 80-talet – nu jagar han pedofiler