amineh kakabaveh

Foto: Anders Henrikson.

Inrikes

Tog ställning mot hedersvåld i förorten – nu utesluts Amineh Kakabaveh ur Vänsterpartiet

Publicerad 8/28/2019
Annons

På onsdagen meddelade Vänsterpartiet att man utesluter riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, som gjort sig känd för att motarbeta så kallat hedersförtryck och islamism, något partiet inte sett på med blida ögon. Enligt ledningen har Kakabaveh ägnat sig åt att sprida ”fake news”.

Beslutet meddelades på en pressträff på onsdagsmorgonen kl 10. Det är partiets verkställande utskott som föreslår att Kakabaveh utesluts, det formella beslutet tas sedan av partistyrelsen.

– Vi har sedan länge varit i en ohållbar situation där vi sedan en tid tillbaka förlorat hoppet om att det ska bli bättre, sa Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler.

Kakabaveh har länge legat i konflikt med partiledningen och var nära att strykas helt från riksdagslistan efter att ha drivit frågan om hedersförtryck. Enligt Etzler har hon ”ofta” och ”allvarligt” skadat förtroendet för Vänsterpartiet och sedan ett år tillbaka ska hon inte deltagit i riksdagsgruppens möten.

Riksdagskollegan och partiets utbildningspolitiske talesperson Daniel Riazat har bland annat offentligt kallat Kakabaveh för ”rasist, islamofob och en belastning för partiet” efter att hon satt strålkastarljuset på hedersförtryck och muslimsk fundamentalism i ’utsatta’ områden.

Vid statsministeromröstningen, som hon inte deltog i, argumenterade hon mot att rösta för Stefan Löfven (S) – ”detta fastän Vänsterpartiet innan valet var väldigt tydliga med att vi skulle göra allt för att undvika en borgerlig statsminister understödd av Sverigedemokraterna”, säger Etzler.

”Fake News”
Vidare heter det att Kakabaveh påstått saker som varit osanna, exempelvis att det ska ha etablerats ett islamiskt kalifat i svenska förorter och att de som kritiserar henne är islamister.

– Amineh har också vid flera tillfällen spridit falska nyheter och gett en bild av Vänsterpartiets politik som inte stämmer. Alla kan naturligtvis göra misstag men det krävs ett tydligt ställningstagande mot falska nyheter och en förändring om det ska bli trovärdigt. Vi lever i en samtid där falska nyheter är ett propagandainstrument. Vänsterpartiet vill ta sitt ansvar. Alla har rätt till sin åsikt, men man har inte rätt till sina egna fakta, fortsätter Aron Etzler.

Till Sveriges Radio uppger hon att hon fått vetskap om uteslutningen via medierna.

– Jag känner inte till det här överhuvudtaget. Jag fick veta att jag uteslutits via medier, säger hon till Ekot.

Hon avser nu inte att gå över till något annat parti utan fortsätta sitt riksdagsarbete som ”oberoende socialist”.

I två inlägg på Facebook kommenterar Kakabaveh dagens beslut.

Reaktioner

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons