I en intervju med statstelevisionen om Vänsterpartiets jakt på arbetarväljare säger Andreas Trygg, gruppledare för Vänsterpartiet i Köping, att V är partiet de borde söka sig till ifall de bara hade de rätta åsikterna.

Inför Vänsterpartiets kongress i helgen försöker partiet klura ut hur man ska locka till sig fler arbetarväljare som i allt större utsträckning i stället söker sig till Sverigedemokraterna.

Enligt SVT:s vallokalsundersökning 2018 gav tio procent av de som betraktar sig som arbetare Vänsterpartiet sin röst. Den andelen vill man ska fördubblas inom tio år.

S backar – SD ökar

I Köping har Socialdemokraterna alltid varit det stora partiet. Där har S dock tappat från 45 till 35 procent under de senaste 15 åren. Under samma period har inte Vänsterpartiet vuxit utan ligger stadigt kring sex procent. Ett parti som däremot vuxit rejält är SD – från tre till 23 procent.

– De har snabba lösningar på allting. Vi vill tänka mer och det kan vara en nackdel som gör att vi kan ha svårt att nå människor, säger Andreas Trygg.

Bör tycka som V

På frågan ifall det inte kan bero på att väljarna faktiskt gillar SD:s invandringspolitik svarar Trygg:

– Det kan det också vara. Vi kanske står för det folk borde tycka, men vi har svårt att få dem att tycka det, säger Andreas Trygg.