I Stockholms stad har Vänsterpartiet ställt krav på att stadens förvaltningar och bolag antar en ny matpolicy. Denna innebär inget kött, fisk eller mejeriprodukter på julbord, konferenser och fikarasterna – och de som tvunget vill ha komjölk får ta med sig egen.

V Stockholm kräver nu att kommunstyrelsen river upp stadens matpolicy för att ta fram ”en ny, differentierad strategi, som ligger i linje med deklarationen i Köpenhamn”. Man vill att all mat och dryck som staden köper in till förvaltningar och bolag ska vara växtbaserad, och en större ”flexibilitet” ska finnas på exempelvis förskolor och äldreboenden.

LÄS ÄVEN: Skola tvingar elever att äta vegetariskt pga ”klimatansvar” – barnen vägrar

– Är man jättesugen på köttbullar eller lax så kan man äta det efter jobbet, säger oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V).

– Vi ska såklart erbjuda lockande vegetariska och veganska alternativ i alla verksamheter för att minska konsumtionen av animalier men vi kan ställa högre krav på vissa håll. Förvaltningar och bolag kan köra helt växtbaserat medan mjukare riktlinjer ska gälla för verksamheter som till exempel förskola och äldreomsorg. I praktiken så betyder det till exempel att man går över till havre- eller sojamjölk till kaffet på förvaltningarna, smörgåsar med veganska pålägg på konferenser och inga animalier på julborden, säger Clara Lindblom.