I en debattartikel i Kvällsposten på söndagen skriver oppositionsrådet Emma-Lina Johansson (V) om sin hyresrätt vid Folkets park i Malmö. Kvalitetstiden på balkongen har försämrats på senare tid då polisens helikopter ofta är uppe och snurrar ovanför husen i jakt på någon av stadens många kriminella. Helikopterns ljud menar Johansson är ett stort problem och förmodligen anledningen till att många flyttar ifrån Möllan.

Enligt Emma-Lina Johansson bor hon i en idyll i sin lägenhet med ”grannar från världens alla hörn” och det bästa är den soliga balkongen. Ljud säger hon sig räkna med, men något hon inte kan tolerera är polishelikoptern som kan vara uppe morgon, dag, kväll eller natt.

Anledning nummer ett till att folk flyttar från Möllan lär vara den här helikoptern. Förutom att den kostar skattebetalarna cirka 30 000 kronor i timmen, att den bidrar till känslan av konstant övervakning och slösar värdefulla resurser som skulle kunna läggas på annat, är det helt omöjligt att dricka sitt morgonkaffe i solen på balkongen och läsa en bok i lugn och ro. Eller somna på kvällarna. Eller känna att man är en värdefull medborgare som inte bryter mot lagen. Trots att man är det. Jag är så trött på den.

I stället för polishelikoptrar vill hon se en ”relationsbyggande verksamhet.

Det är fullt möjligt att tillsammans skapa ett samhälle som bygger på solidaritet och medmänsklighet. Det gäller att använda sin demokratiska röst för att välja partier som vill göra just det, men den här sommaren har också visat det i handling. Okända har handlat åt sina grannar och hjälpt varandra genom corona-krisen. Miljoner människor världen över har demonstrerat mot rasism, rasprofilering och övervåld. Fotbollslandslaget är bara några i raden av alla sportutövare som visat sitt stöd för antirasismen i knäböjande solidaritetsmanifestationer. Samtidigt släpar gränspolisen ut en svart gränspendlar med våld ur tåg. Hur bygger polisen förtroende genom att sitta några hundra meter upp i luften och hovra över oss Malmöbor i stället för att möta oss som bor här öga mot öga?

Vidare heter det att hon är glad om polisen haffar brottslingar och i bland kan det till och med vara motiverat med helikopter, men ”att bygga förtroende och tillit till en myndighet som inte står högt i kurs hos många just på grund av rasprofilering och distans till medborgare” anser hon inte kan göras genom ”kostsam höghöjdsövervakning på daglig basis, kameror i varje gathörn, högtalare som vrålar ut order eller piketstyrkor som gör snabba nedslag”.

Masterexamen i genusstudier

Emma-Lina Johansson är ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och kommunalråd och ersättare i arbetsmarknads- och socialnämnden samt sitter med i Rådet för den nationella minoriteten romer.

– Jag har så länge jag kan minnas sett mig själv som feminist och har sedan februari 2014 varit aktiv i feministiska utskottet i Vänsterpartiet Malmö. Jag brinner för frågor om rättvisa och jämställdhet. Jag är kommunalråd för Vänsterpartiet Malmö och har tidigare arbetat med arbetslivsinriktad rehabilitering, som kock och har en masterexamen i genusstudier.

I slutet av augusti deltog hon i Vänsterpartiets ”solidaritetsmanifestation” för Malmös muslimer i samband med Koranbränningarna och höll då ett tal.