Professor Emily Cousens, som forskar inom genus på Oxford-universitet, har i en debattartikel varnat för att  Storbritannien ska uppfinna ett coronavaccin. Detta kan enligt henne få ödesdigra konsekvenser: det kan innebära ett lyft för brittiska patrioter och kan bli ett bevis på västerlandets överlägsenhet.

Coronaepidemin har hittills skördat över 200 tusen människoliv globalt och orsakat ett exempellöst stopp i världsekonomin. I flera länder testar forskarteam olika typer av vaccin mot smittan – som ses som den mest realistiska möjligheten för att häva kristillståndet och återgå till vardagen. Forskarteamet på Oxford-universitet är ett av dem som har kommit längst i utvecklingen. Om allt går enligt planen kommer miljoner doser av vaccinet att vara tillgängliga redan i september.

Nu har dock forskarteamet fått hård kritik – inifrån sin egen institution. Professor Emily Cousens, som forskar inom genus, har i en debattartikel publicerad av Huffington Post anklagat teamet indirekt för att fiska i grumliga vatten. Enligt henne kan det faktum att vaccinet utvecklats i Storbritannien möjliggöra rasism mot Kina och leda till ödesdigra konsekvenser:

”Om mitt universitet blir först med att utveckla vaccinet,  är jag orolig över att det kommer att utnyttjas – vilket har hänt förut – i politiska och patriotiska syften som ett bevis på brittisk överlägsenhet.

Historien kommer att vara tydlig: Kina, ännu en gång, har släppt loss ett hot mot civilisationen. Men de bästa hjärnorna av Storbritannien har räddat världen.”

Vidare oroar sig Cousens över att premiärministern Boris Johnson ska kunna dra egna fördelar av ett brittiskt vaccin och släta över sin regerings försenade respons mot pandemin. Hon är även skeptisk till att vitt och manligt ledarskap skulle vara effektivt:

”Att vara vit man utbildad i Oxford behöver inte vara de enda kriterierna för effektivt ledarskap.”

Utspelet har vållat massiv kritik mot Cousens som anklagas för att föredra att se människor dö av Covid-19 än att låta vita Oxford-män vara först med att utveckla vaccinet.