ETC:s ansvarige utgivare Johan Ehrenberg. Foto: Arild Vågen,.

Vänstertidningen ETC ertappad med fusk – måste betala tillbaka miljoner i presstöd

Delningar

Samhällsnytt har tidigare berättat om hur den vänsterextrema tidningskoncernen ETC missbrukat systemet med presstöd. Nu har man även ertappats med rent fusk och måste betala över 8 miljoner kronor som man erhållit genom att till Presstödsnämnden osant uppge högre prenumerantsiffror än de verkliga.

ETC-koncernen tvingades nyligen lägga ned ett stort antal av sina lokaltidningar. Detta efter att man tagit sig vatten över huvudet i att kontinuerligt starta upp nya upplagor i syfte att tillskansa sig mer och mer pengar i presstöd. Koncernen tvingades nyligen också lägga ned den vänsterradikala systerpublikationen Fria Tidningen.

LÄS MER: Vänsterextrema ETC tappar läsare – tvingas lägga ned stort antal tidningar

Nu blir två av ETC:s lokaltidningar i Umeå och Jönköping samt huvudtidningen Dagens ETC dessutom återbetalningsskyldiga efter att ha avslöjats med att lämna falska uppgifter till Presstödsnämnden om antal prenumeranter som är den siffra som avgör stödets storlek.

LÄS MER: Endast 10 anställda får gå när vänsterextrem mediekoncern lägger ned 15 tidningar

De två återbetalningsskyldiga lokaltidningarna tillhör de som lagts ned. Det fritar dock inte ETC-koncernen från betalningsansvar. Återbetalningskravet riktas mot ETC Förlag AB.

LÄS MER: Efter ETC-krisen – nu sägs även alla anställda på Fria Tidningen upp

Efter den senaste tidens turbulens och medieuppmärksamhet kring ETC:s många tidningar beslöt Presstödsnämnden att vidta vad man kallar ”en fördjupad granskning” av de uppgifter som ETC lämnat som underlag för att få presstöd. Det visade sig då att tidningarna uppgett att man har betydligt fler prenumeranter än vad man i verkligheten har.

LÄS MER: Krisen för vänsterextrem media fortsätter – nu läggs även Fria Tidningen ned

Presstödsnämnden skriver att det ”inte har varit möjligt att knyta ett stort antal abonnemang till individuella beställningar och betalningar”, något som kan indikera att ETC systematiskt hittat på abonnenter som inte existerar alternativt låtit ett stort antal bulvaner teckna prenumerationer som aldrig betalats. Det är oklart om detta i så fall kommer att polisanmälas och utredas som bedrägeribrott.

LÄS ÄVEN: Tidningen Arbetaren lurade till sig hundratusentals skattekronor i presstöd

Återbetalningskravet gäller utbetalt driftsstöd för 2017. Det framgår inte om Presstödsnämnden efter upptäckten kommer att gå tillbaka i tiden och göra en fördjupad granskning även för tidigare år.

LÄS ÄVEN: Tidningen Arbetaren under utredning efter Samhällsnytts avslöjande om fusk med presstöd

ETC-koncernen har under ett stort antal år plockat ut runt 40 miljoner kronor i presstöd varje år. Det är det näst högsta beloppet av alla tidningar i Sverige. Endast Svenska Dagbladet har fått ett högre presstödsbelopp.

ETC:s grundare och ansvarige utgivare Johan Ehrenberg säger i en kommentar att han anser beslutet felaktigt. Detta utifrån en egen tolkning av presstödsreglerna.

LÄS ÄVEN: Arbetarens fusk med presstöd blir ett ärende för Ekobrottsmyndigheten

Samhällsnytt kunde tidigare i år avslöja att en annan vänsterradikal tidning, Arbetaren, fuskat med presstödet. Det ärendet utreds nu av Ekobrottsmyndigheten.

Läs Presstödsnämndens beslut i sin helhet HÄR.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

114 KOMMENTARER

 1. Det var på tiden att Johan Ehrenberg tvingas betala tillbaka det han lurat till sig.

  SD ökade med 5,5 procentenheter till 28,5 %, Centern minskade med 3 procentenheter och Johan Ehrenberg återbetalningsskyldig. Idel goda nyheter idag.

 2. Det ar min erfarenhet att individer som stoder vanstern och arbetar for vanstern ar ”slarviga med sin arlighet”. Allt for att driva sin vanstervridna ideologi, ”flyta-pa-ytan” pa andras bekostnad samt motarbeta high achievement (kommer inte ihag svenska beskrivningen). De (vanstern) skapar ”medelmatta” i allting och pa sa satt motarbetar utvecklingen som forbattrar laget for manskligheten i alla civilationer.

  • Det gäller bara om man är borglig, dvs privat. Vänster gör ju allt för folket. Även luras för att få penningsstöd. För man anser sig själv vara så god, som en äkta narcissist anser sig själv vara. Att man lämnar lik på vägen, märker man inte ens.

 3. O.T. Har ni sett?
  I DN/Ipsos-mätningen som publiceras idag har S 24 procent, SD 20 procent och M 19 procent. För oss SD:are är tendensen god. Men vi behöver ändå lägga in en högre växel och spurta in i mål den 9 september. Lobba för SD – varje dag! Varje ny röst är viktig!

  https://www.dn.se/nyheter/politik/sd-utmanar-m-om-andraplatsen/

  (möjligt att man måste vara inloggad för att läsa artikeln, men jag sammanfattade det viktigaste)

   • Japp, men det är TENDENSEN som räknas. SD har under våren ökat i ALLA opinionsundersökningar. Och om vi SD-väljare hjälper till och lobbar för SD, kommer den uppåtgående tendensen att öka ännu mer.

    SD 2018!

 4. Fantastiskt. Kommunister skall svälta då denna så kallade politik har svultit ihjäl miljoner. Ett passande tänkbart straff vore att sätta dem i ett gulag läger.

 5. Det verkar vara någon form av felvaccinering på vänsterpacket.
  De fuskar till sig skattepengar, är stora i käften och skall mobba de som inte tycker som de gör..De vill inte jobba utan bara leva på bidrag såsom ETC-blaskan alltid gjort.
  Dessutom tror de att de har rätt att våldta kvinnor…(Aftonbladets redaktion har ju 3 st våldtäktsmän bl.a)

 6. Det känns nästan som en religiös upplevelse :o) eller so Trump skulle ha sagt ”what goes around comes around”.

 7. Diktaturvänstern är välkända bidragsmottagare. Kan de sedan fuska till sig mer bidrag på skattebetalarnas bekostnad är det helt okej. Däremot för de ett jävla liv om andra får eller fuskar till sig bidrag.

  Diktaturvänsterns paroll är: ”Vänstern är Vi. De andra är Dem”. Med andra ord: ”Människor har inte lika värde och rättighet”. Vilket i klartext innebär att ”Endast vänstern har rättigheter medan de andra jävlarna endast har skyldigheter”.

 8. Rebecca Weidemo Uvell har granskat honom nyss….och tror även att det var hon som gjorde en anmälan…
  https://uvell.se/
  För att hitta allt om ETC gå till mediearkivet…det finns mycket smaskigt att läsa.

 9. Det kommer inte finnas en endaste krona att betala tillbaka…han sätter väl hela skiten i konkurs. Kommunister älskar att spendera pengar…andras pengar!

 10. Var ska de få 8 miljoner ifrån? Det innebär ju i det närmaste en hel årsomsättning. Det blir nog konkurs. Om inte sossarna med sin outömliga skattekista går in och bistår dom med kuranta medel.

 11. Det kan han ha – den gamle Johan/Jenny. En räv i kulturmarxistdräkt , han vet hur man utnyttjar systemet….milt uttryckt.

 12. Nu har man hittat en ättling till Lenin i Ryssland. Han heter Lenina. Den röda flaggan med hammaren och skäran tar han avstånd ifrån, nu är det regnbågsflaggan som han vurmar för. Ja se hur det kan gå över generationer. Den ene skapar förutsättningar för att mörda över 50 miljoner människor, medan Lenina inte alls bär på dessa egenskaper. Han dansar hellre i rosa klänning. En varning, se upp för kommunister och feminister.

 13. Som man bäddar får man ligga. Gör rätt från början. Inget lurendrejeri, sanningen
  kommer fram förr eller senare. Vänstern har absolut inga svårigheter att mjölka
  staten. Dom, vänstern och islamisterna ska synas extra noga. Självgodhet blir deras fall!

 14. Den där Ehrenberg har som affärsidé att lugga skattebetalarna på bidrag. Något annat ”positivt” finns inte att säga om hans alster. Förutom bidrag är han en konkurslurendrejare som sätter stackars fordringsägare i kläm. Sedan kan man i och för sig säga att lämnar man kredit till dylika konkursbo får man skylla sig själv. Att sedan Ehrenberg – i alla fall förr – ofta fick figurera i vänsterextrema SVT och berätta hur man skall driva företag är ju bara ett skämt.

 15. Den som Bygger sitt Företag från Grunden MED eget kapital klarar sej Alltid eftersom man Inte vill förlora det man satsat..

  MEN dessa Presstöds Filialer till Staten får Aldrig en genuin känsla för det dom sysslar med och Skiter i om det går Bra eller dåligt, STATEN Betalar och kommer i detta faller få stå för varenda En Krona..
  Efter KK får rest Anställda Lönen Utbetald av Staten, så klart ..

  Så är det även med alla Riskkapitalister som kör Vårdföretagen, slutar dom fungera får STATEN/Vi ta smällen..!
  Vinsterna är redan placerade hos Ägaren på Konto på Cajmanöarna.!

  Och VEM VET presstödet hann kanske också hamna där i detta BIDRAGSLAND Utan Koll…!

 16. Han är ju aktiv även inom solceller och där finns också självklart bidrag. Det skulle förvåna mig OTROLIGT mycket om det inte är megafusk även där. Vad man gör är att man blåser upp fakturorna, eftersom man får 30% i bidrag, sedan delar man på överskottet eller andra konstruktioner. Börja rota i det där och man skulle hitta en riktig stinkande dynghög.

 17. Jag kommer ihåg när Johan satt i SVT som kvinna, 80-90 tal. Begåvat ! Om man syns, oavsett sammanhang är det lättare att hitta finanser. I själva verket är han duktig. Att det rör sig om att Vi betalar är egentligen problemet. Att det överhuvudtaget är möjligt att få bidrag för ”Snömos” är ett underbetyg för svensk förvaltning. Antagligen beror det på att Johan ligger väldigt långt västerut. Då har man lättare att få stöd. Jag skulle vilja att detta utreds som ev, bedrägeri.

  • Jodå! Ardalan Shekarabi som sitter i riksdagen för sossarna kom hit tillsammans med sin familj från Iran 1989. Fick avslag på sin asylansökan men lyckades på nåt underligt vänster hålla sig kvar i Sverige. Han var inblandad i SSU-Västerbottens mygel med medlemsbidrag som han använde för att finansiera sin egen personvalskampanj. Tvärtom, han har paddlat fram på en räkmacka ända in till sin ministerpost. I politiken är allt tillåtet..
   http://www.friatider.se/illegal-invandrare-blir-minister

   • Han har kvalificerat sig som tilltänkt framtida statsminister. Är det inte dags för rasist-Sverige att ha en utlänning på posten?

 18. Den bidragsfuskande vänstern. Som vill sno pengar från vanligt folk för att berika sig själva. Det är själva grundidén med kommunism. Är paradoxalt nog inte medvetna om att när de inte kan råna folk på skatter längre. För att det finns inga rika. Alla är lika fattiga. Måste de själva arbeta ihop brödfödan. Man kan inte råna folk gång på gång. De blir fattiga och har inte pengar till att driva företag eller avlöna sina anställda. VP och dess våldsamma svans är lata jävlar som inte vill arbeta.

 19. PK-eliten har lyckats stänga ner Granskning Sverige, som var de som först avslöjade presstödsfifflet och konfronterade ETC med detta.

 20. Då är konkursen inte långt borta. Johan Ehrenbergs patentmedicin som tagits otaliga gånger förr när det varit dags att betala förfallna skatter och allsköns andra skulder.

 21. Vad har vänstern bidragit till förutom att ha snott pengar via skatten från hårt arbetande människor?

 22. Marxister är duktiga på att lura till sig pengar, karma. Rätt åt dem, hoppas de konkar och ej får jobb efteråt.

 23. Vänsterextremister stjäler våra skattepengar som kunde räddat liv inom vården, vänsterextremister visar därmed hur inhumana och omänskliga de är.

 24. Detta kallas grovt bedrägeri och borde ge honom flera år bakom galler. Han behöver dock inte bekymra sig för han har partibok.

 25. Bedrägeri och det är mot oss skattebetalare som bedrägeriet riktas. Vänsterpress slår mot arbetarna/skattebetalarna, som Sovjetledarna. Dom lever ovanför folket och på folkets inbetalade skattepengar som skulle gå till annat, t.ex. välfärd.

 26. Denna torsdag känns riktigt bra för mig. Först läser jag att SD är överlägset störst, och gått upp över 5%. Sen läser jag att ETC får på fingrarna, och blir återbetalningsskyldiga. Så nu känner jag att idag måste jag fira.

  Och i morgon är det midsommar. Bästa midsommaren på länge. Glad midsommar på er. 😀

 27. Sverige har en svår nöt att knäcka. Det är dom goda brotten ekonomiska brott där man för vänstern framåt. Varför i helvete trycker inte oppositionen på om dom brotten. Våldtäkter tillhör också dom goda brotten som begås av oförstående invandrare som inte har lärt sig den svenska kvinnosynen. Där kan jag förstå att inte sjuklövern gör något där står alla gemensamt för det nya öppna Sverige det mångkulturella paradiset. Bästa midsommar presenten är yougovs mätning. Vi måste få ett bra Sverige igen där det inte finns goda o onda brott och inte politik i rättssystemet. Där måste ju dom politiskt valda nämndemännen bort vi måste få ett bättre system.

 28. Vänsteraktivisterna eller pk -media är väl alltid trovärdiga eller…? ? ? Ett gäng bluffmakare som går mot KK.

 29. Kommunister har aldrig lyckats driva något kommersiellt inte ens med samhällstöd som i detta fall.

  • Det ser ut att vara en del av kärnan i socialismen , att med fördel förbruka andras pengar . . MEN . . Absolut inget ansvar i förvaltandet ! !

   Nej gott folk , så här kan vi inte ha det .
   Det är skönt att SD går som tåget så att vi kanske kan få tillbaka tjänstemannaansvaret , öppna psykmottagningarna , höja statusen på blåljuspersonal och sjukvården och andra !

 30. Nu borde väl redaktör Ehrenberg äntligen trixat färdigt? Hans upplägg för att maximera bidrag har ju varit kända länge. Hoppas han blir ordentligt synad i sömmarna.

 31. Slopa presstödet! Varför ska vi som inte läser skiten betala. SVT bör även det reformeras från grunden och inte finansieras med tvångsskatter. Det låter självklart men inte i Sverige.

  • I Sverige framförs det självklara och rena fakta av ”mörka krafter” som skall förföljas och hånas.. Vänsterns lögner och agerande är höjden av ”dygd” och äroantastligt huir kriminellt det än är.

 32. Neomarxisterna har fått härja helt okontrollerat i västvärlden de senaste 50 åren och dominerar mediavärlden, kulturvärlden, myndigheterna, rättssystemet, vården, hela skol- och utbildningsväsendet mm fullständigt.

  När ska vi få ett politiskt parti som tar upp striden med neomarxisterna och befriar Sverige från denna patologiska sekt?

  Varken SD eller AfS verkar intresserade.

 33. Då kanske herr Ehrenberg får lämna tillbaka den leasade Teslan – elektrisk bil för de ”goda och miljövänliga” innerstadsborna – som står på firman

  Herr Ehrenberg får kanske skaffa sig en begagnad fossilbil och kan inte längre förnumstigt och förmätet skriva andra som inte har råd med 1,5 mille för en Tesla på näsan för att de inte skulle bry sig om miljön eller tänka på barnen.. ..

  Herr Ehrenberg får kanske ve och fasa börja åka kollektivt tillsammans med ”läkare, advikater, ingenjörer och sjuksköterskor” och plygamister ifrån Naqqa

  • Nej, det står inget i PK-median om fifflet. (Det gör det aldrig.)

   Ja, det stämmer. Banditerna är lagförda för brottet.

 34. Många glada nyheter idag. Man undrar varför det inte räknas som kriminellt att lura till sig bidrag på det här viset.

 35. Inget onormalt när det gäller vänsterpacket.
  Sko sig själva är det som gäller.
  Ser ni likheterna med V. S. MP ?

 36. Att vänsterparasiter myglar och fuskar är inget nytt. De ger sig inte förrän de har stulit allt vad man äger. Medborgaren klarar sig fint på matkupong och gratis vodka. Funkade fint i gamla öst i hela 70 år!

 37. Skönt att dom förbannade socialisttrollen får bita i gräset.
  Men bedrägeri av skattemedel skall alltid få någon rättslig påföljd ? Eller försöker socialisttrollen högre upp i hirarkin sopa detta under mattan ? Klarspråk och tydlighet vad påföljden kan bli efterlyses !

 38. Då blir det kanske ytterligare några konkurser för Ehrenberg?
  Att lägga till de andra 3-4 eller var det 5?
  Svenska Wikipedia (vänster..) hyllar iaf honom…

 39. Parasiten Ehrenberg har utnyttjat systemet på ett bedrägligt sätt och skall naturligtvis åtalas – men det kommer inte att ske(?). Han har gjort sina egna ”tolkningar” och fanskapet säger att han har rätt – men han är naturligtvis klart medveten om att han lurat till sig orättmätiga pengar. Han lever själv i en värld som han enligt uppgift föraktar – kapitalismens. Inte så dumt att få några portioner av köttgrytans rikliga – men sinande – överflöd?

   • Förvisso, men parasiten har fått ut 40 miljoner och följaktligen har han nått kriteriet ”kapitalist”.

    • Sorry men mängden pengar har inte med saken att göra. Rå kapitalism sysslar enbart med tillgång och efterfrågan, medan skattefinanser är socialism.

 40. Jag blev själv utsatt för deras fusk. Helt plötsligt började tidskriften ETC dimpa ner i brevlådan! – Vad är detta, tänkte jag? Jag ringde dit och fick reda på att jag hade blivit utsedd till att få ett årslångt GRATISABBONNEMANG! Nej tack, sa jag.

 41. I en västlig rättsstat hade Ehrenberg haft näringsförbud för många år sedan. Han har satt fusk och bedrägeri i system i sin karriär. Då får man föreläsa om ekonomi! Han är expert som visar hur världen ska styras.I Katrineholm, första rondellen från Stockholm då man kör runt för att slippa se eländet står hans vindsnurrepark. Den intresserade kan undersöka hur betalningen går till där. Kanske kolla hur betalningen till hans hus går till? Huset ligger i kommunen.
  Att ge korruption och mygel ett ansikte!

 42. Givetvis gäller inte lagen om bedrägeri för socialister, för hade den gjort det så hade inte många varit på fri fot.

 43. Johan Ehrenberg – Trodde han hade cancer och var på väg att dö !
  Men det var väl bara en av de många lögner han producerat i sin karriär betald av skattebetalarna !

  • Han kan ha varit sjuk och blivit behandlad och tillfrisknat .
   Tyvärr så finns alldeles för många HATARE och ONDA personer som istället borde argumentera och sakligt kritisera ETC och deras VD.
   Men Sverige har blivit råare . Många kastar bara skit istället för att föra fram saklig kritik
   Men i brist på kunskap så blir detta vardagsmat
   Tråkigt , för rent ut sagt ETC bör kritiseras för deras FUSK och snedvridna vänster åsikter och inte ev sjukdomstillstånd hos dess journalister .. Tänk på ditt KARMA

 44. Vem är det som trycker tidningen ?
  Enkelt att kolla där hur många tidningar som tryckts.
  Sedan kontrollera fakturan.
  Vad är svårigheten ?
  Sedan kan man ju också kolla hur mycket papper som är beställt till tryckningen.

LÄMNA ETT SVAR