Enligt en undersökning som Novus genomfört säger var fjärde svensk nej till att ta coronavaccin. Den främsta anledningen är rädsla för eventuella biverkningar.

Under de senaste veckorna har två amerikanska läkemedelsbolag, Pfizer och Moderna, presenterat lovande studier där respektive vaccin påstås skydda 90-95 procent.

I Sverige har man beslutat att köpa Pfizers vaccin via EU. Sedan tidigare finns redan ett EU-gemensamt avtal med AstraZeneca och Janssen Pharmaceutica NV (Johnson & Johnson).

Biverkningar avskräcker

Men med så snabbt framtagna vaccin oroas många över eventuella biverkningar. Många hänvisar också till vaccinet Pandemrix mot svininfluensan 2009 som resulterade i att vissa fick bland annat narkolepsi.

I Novus undersökning framgår att desto fler i dag är positiva till vaccin jämfört med i slutet av sommaren – 46 mot 36 procent. I augusti uppgav också 37 procent att de inte vill vaccinera sig, en andel som sjunkit till 26 procent i november. Samtidigt har omkring en tredjedel fortfarande inte bestämt sig.

Av den fjärdedel som säger nej oroas hela 87 procent för biverkningar.

– Undersökningen visar att stödet för vaccination är ganska högt med det är också tydligt att svininfluensan är i färskt minne. De biverkningar en del drabbades av då fortsätter att oroa, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Kommer du att vaccinera dig?