Tidigare i vår utbröt en kraftig brand i ett flerfamiljshus i Malmö. Trapphuset rökfylldes och boende tvingades fly ut på balkonger för att kunna andas. När en polisman analyserade övervakningsfilmen kunde han genast identifiera misstänkt gärningsman – som är invandrad från Bosnien. Mannen förklarar sitt agerade med att han önskade sända en signal till fastighetsskötarna att städa bättre framöver.

Det var vid midnatt den 4 april i år som polis och räddningtjänst larmades till Fosievägen 31A beläget i stadsdelen Heleneholm med anledning av att bråte brann i trapphuset och orsakade kraftig svart rökutveckling genom det tretton våningar höga huset, vilket Kvällsposten var först med att rapportera.

Flerfamiljshuset. Foto: Polisen

Oro för att det handlade om en bomb

Polisutredningen har visat att sammanlagt 166 personer bor i huset som har 13 våningar. Den äldsta personen är 94 år gammal medan den yngsta är nyfödd.

Boende i trapphuset vittnade för larmcentralen hur röken spred sig in i lägenheter och gjorde det svårt att andas vilket tvingade barnfamiljer ut på balkongerna.

Den tjocka svarta röken som vällde in i lägenheten gjorde även boende oroliga för att det skulle röra sig om en bomb i trapphuset. ”Jag är så rädd för att något exploderar, jag vet inte vad jag ska ska göra”, berättade en kvinna.

Räddningstjänstens rökdykare kunde spåra rökutvecklingen till bottenplan där en soffa, ett sängbord, madrasser samt en dörr var placerade under trappan vilket riskerade att skada väggarnas beläggning av värmen.

Enligt fastighetsägaren har branden orsakat skador i byggnaden för 500 000 kronor. 

Polis kände igen misstänkt

Två dagar efter branden kom en polispatrull i kontakt med hyresvärdens personal som uppgav att man hade en övervakningsvideo i vilken misstänkt gärningsman syns. En av poliserna bad att få se videon eftersom han hade bra koll på individerna i området.

Polismannen kunde namnge misstänkt gärningsman – som visat sig bo i samma trapphus. Samnytt kan berätta att mannen är 31 år gammal och född i Sarajevo i Bosnien och Hercegovina. Han folkbokfördes i Sverige 2001 och erhöll sean svenskt medborgarskap 2007. Mannen är sedan tidigare dömd för två fall av misshandel och våld mot tjänsteman.

Bosnier störde sig på ostädat trapphus

Det framgår av polisutredningen att 31-åringen inledningsvis förnekade brottsmisstanken. När polisen sedan visade videon från övervakningskameran ändrade han sig dock och erkände brottet.

Enligt 31-åringen kände han sig besvärad över att någon dumpat bråte i trapphuset och ville därför framföra klagomål mot fastighetsskötarna – genom att tända eld på allt. Vidare menar 31-åringen att hans agerande skulle få fastighetsskötarna att både skärpa sig och städa bättre i framtiden.

31-åringen åtalades förra veckan i Malmö tingsrätt misstänkt för mordbrand.

LÄS ÄVEN: Migrant vandaliserade HVB-hem till ”ett inferno” – skador för 178 440 kronor