ulf kristersson vaccin

Foto: News Öresund, CC BY 2.0

Inrikes

Var tredje äldrevårdsanställd tackar nej till vaccinet – kan tvingas omplaceras

Publicerad 1/16/2021
Annons

Var tredje anställd inom äldrevården i Helsingborg är tveksamma till att ta mRNA-vaccinet mot Covid-19. Det rapporterar SVT. Nu riskerar de som faktiskt tackar nej att behöva omplaceras.

Under fredagen gick Moderaternas partiledare ut och uppmanade all vårdpersonal – som inte vill ta vaccinet – att byta jobb, rapporterar Omni. Han efterfrågar Detta trots att vi i Sverige har en grundlagsskyddad frihet att själva få bestämma vilka vacciner vi vill ha.

I dag har cirka åtta vårdboenden i Helsingborg fått vaccinet. När det kommer nya leveranser ska även resten av deras äldreboenden få det. I snitt 70 procent av dessa anställda tagit vaccinet. 30 procent är däremot tveksamma – och har hittills valt att tacka nej.

Annika Andersson, omsorgsdirektör i Helsingborg, betonar att ingen arbetsgivare kan kräva att en anställd tar den här sprutan mot sin vilja. Hon säger också att det finns olika grupptryck.

– Det finns olika anledningar [till att personalen inte vill ta vaccinet, reds. anm.]. En del är rädda för biverkningar, andra vill ha mer information. Och vi informerar så mycket vi kan, säger Annika Andersson.

Oroliga medlemmar i Kommunal

Louise Ressner, arbetsmiljösamordnare på Kommunalfacket i Helsingborg, blir uppringd av många medlemmar som är oroliga och känner press inför eventuell vaccinering.

– Vi får signaler om att en del upplever en press från både samhället och arbetsgivaren att vaccinera sig, säger Louise Ressner.

Fackföreningen tror att eventuellt omplacerad personal kan komma att känna sig bestraffade för att de valt att avstå vaccinering.

Oklart i vilken utsträckning vaccinet skyddar

”Vaccinationen mot covid-19 kan skydda dig från att få sjukdomen, vilket även minskar risken för att du smittar andra. På sikt kan smittspridningen bromsas”, konstaterar Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Det kan alltså vara möjligt för en vaccinerad person att ändå bära på viruset – och således smitta andra – trots att vederbörande inte själv har några symtom.

Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska Institutet, sade i början av månaden att vaccineringen mot coronaviruset kan ge skydd i cirka nio månader.

– Just Modernas vaccin ger ett tydligt skydd fram till åtminstone fyra månader. Det talar för att det kommer hålla minst sex till tolv månader, sade han när han svarade på tittarfrågor i SVT:s Morgonstudion.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons