klassrum skola
Inrikes

’Vardagsheder’ ny problematik i Göteborgs skolor

Publicerad 4/24/2018
Annons

Särskilda insatser ska nu sättas in för att stävja utvecklingen. ”Hedersrelaterat våld börjar ju någonstans.”

Barn som vaktar på varandra och skvallrar till familj och släkt är något som enligt personalen inom skol- och fritidsverksamheten i Tynnered ökar.

– Det är sju-åtta åringar som vidhåller normer hemifrån och trots att vi pratar med både barn och föräldrar gång på gång så når vi inte fram. Det är kulturer som funnits bland de större barnen tidigare, men nu handlar det om små barn, säger Helena Kollberg, rektor på Vättnedalsskolan, till SVT Nyheter.

Det kan exempelvis handla om att barnen håller koll på vad de andra barnen äter och vilka de leker med och att vissa inte får vara nakna i duschrummet – det sistnämnda något även föräldrarna kan kräva av personalen.

En annan aspekt är då en konflikt mellan två barn uppstår hämtar man en kusin eller storebror som går in och slår till den ena eleven. Problemen ska lösas på egen hand.

– Hedersrelaterat våld börjar ju någonstans. Därför behöver vi prata om det och lära oss mer för att kunna hantera det på ett bra sätt.

Samordnaren mot hedersförtryck Katarina Idegård har besökt skolan och planerar nu att sätta in ”särskilda insatser” som går ut på ”utbildning och samtal”.

– Det handlar om att bygga en värdegrund som bygger på goda relationer och en social mobilisering för att personal ska kunna möta föräldrar på bästa sätt, säger Idegård.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1188”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons