Guldvingen vårdcentral

T.v. Guldvingens vårdcentral. T.h. Proviva-dryck. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Vårdpersonal nonchalerade patient med tarmcancer – skickades hem med Proviva-dryck

Publicerad 7/1/2020
Annons

En patient i Västergötland som led av magsmärtor sökte hjälp vid en vårdcentral. Vårdpersonalen avrådde patienten att vända sig till en akutmottagning. Istället ansåg man att några kostråd var tillräckligt. Senare visade det sig att patienten hade tarmcancer.

Det var förra året som en man besökte Guldvingens vårdcentral i Lidköping för att få hjälp men blev hemskickad med Proviva-dryck och vätskeersättningen Resorb. Det rapporterar Nya Lidköpings-Tidningen.

LÄS ÄVEN: Vården missade pojkes cancer över 20 gånger – skickades hem med värktabletter

Vårdpersonalens råd gav inget resultat och mannen gjorde därför flera återbesök men skickades hem gång på gång. Senare skulle mannen – mot vårdcentralens avrådan – söka sig till en akutmottagning. Läkare undersökte mannen och påträffade då en tumör mellan tunntarmen och tjocktarmen.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar vårdcentralen som man menar har brustit i att tillhandahålla mannen god och omsorgsfull vård trots flera besök.

Ytterligare cancermiss

En annan vårdcentral, Ågårdsskogen, också den i Lidköping, har anmälts till IVO för ett liknande fall. En kvinna sökte vård för förändrade tarmvanor men fick då rådet att avvakta och skickades hem.

Besvären höll i sig och flera månader senare sökte kvinnan återigen vård när hon även drabbats av viktnedgång. En annan läkare tog vid tillfället emot kvinnan och skickade ärendet på remiss. Vid en undersökning konstaterade läkare att kvinnan led av ändtarmscancer och en tumör i tjocktarmen.

LÄS ÄVEN: Sjukhus nonchalerade 4-åring med blodcancer – skickades hem flera gånger med värktabletter

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons