I ett internt dokument på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm som gått ut till anställda som kallats till provtagning för covid-19 informerar ledningen om en policy. Denna går ut på att de som testats positivt kan fortsätta jobba.

I dokumentet som Dagens Juridik tagit del av står att ”Smittskydd Stockholm har klargjort att gällande riktlinjer inte är tvingande vid testning av asymptomatiska personer” och att ”Karolinska har därför en egen policy”.

LÄS ÄVEN: Time avslöjar: Vårdpersonal med bekräftad corona beordras fortsätta jobba i Sverige

Vidare att ifall man testats positivt for covid-19 men inte uppvisar symptom ”bedöms man ej vara smittsam trots att man bär på virus”, vilket personalen tolkat som en uppmaning till att fortsätta arbeta.

I dokumentet skriver man också att då svar på provtagningen kommer först efter ett par dagar har man ”ännu större säkerhet om man under dessa dagar ej utvecklat några symptom”.

LÄS ÄVEN: Gick till jobbet på äldreboende trots positivt covid-19-test – polisanmäls

– Det är ju helt sjukt att vi ska jobba när vi bär på smittan, säger en anställd.

Två symptomfria veckor

Enligt WHO:s rekommendationer ska personer som haft covid-19 vara symptomfria i två veckor innan man återgår till jobbet. I Sverige har Folkhälsomyndighetens rekommendationer varit 48 timmar.

– Jag håller mer på WHO:s rekommendationer. Det finns i dag inga belägg för att du är smittfri bara för att du inte har några symtom, säger Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet och Karolinska institutet, till Dagens Nyheter.

WHO utesluter inte heller att människor som inte uppvisat några symptom kan föra smittan vidare.

LÄS ÄVEN: Förkyld vårdpersonal uppmanas att jobba: ”Finns risker med mycket här i livet”

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Dagens Juridik att han inte tror att ”vi kommer landa i att man ska gå till jobbet om man bär på viruset”.