En höggravid kvinna åkte 14 mil tur och retur upprepade gånger i Småland för att få hjälp att föda. Men varje gång skickade barnmorskorna hem kvinnan eftersom man bedömde att det var för tidigt. Vid den sista vändan hann kvinnan inte hem utan tvingades föda på en gräsmatta. Nu anmäler paret sjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Det var i april i år som kvinnan färdades fram och tillbaka mellan Växjö och Ljungby. På sjukhuset blev hon undersökt av en barnmorska som skickade hem kvinnan och bad henne invänta värkar.

Men efter att kvinnan börjat må sämre under natten med kraftiga smärtor och blödningar uppsökte de åter sjukhuset. Men där fanns återigen ingen hjälp att få. Istället fick paret återvända hem men innan de var framme satte förlossningen igång och kvinnan tvingades föda barnet på en gräsmatta.

– Jag hade så ont så jag tvingade min man att parkera bilen, kunde inte kontrollera mig längre. Utanför bilen, på gräset intill Mariakyrkan i Växjö, födde jag vår son. Klockan var runt 8 på morgonen, det var väldigt kallt ute, säger kvinnan.

Sjukhuset tillbakavisar kritik
Paret är kritiska mot sjukhusets behandling och anser att situationen aldrig hade uppkommit om man tillåtits att stanna på sjukhuset. Vidare uppger kvinnans partner att de ska gå vidare till Inspektionen för vård och omsorg, IVO för att ingen ska behöva utsättas för samma situation.

Kvinnosjukhusets verksamhetschef Jennie Ronéus tillbakavisar att deras barnmorskor ska ha gjort något fel utan anser att man följt riktlinjer.

– Vi kan inte kommentera enstaka fall. Men vår bedömning om patienter är i aktiv förlossning eller inte görs utifrån medicinska riktlinjer som bygger på evidens och beprövad erfarenhet. Vid varje bedömning tas hänsyn till den enskilda kvinnan och hennes individuella behov. Om patienten bedöms vara i aktiv förlossning eller har andra riskfaktorer stannar paret kvar på Förlossningsavdelningen, säger Ronéus.