Världens första AI-nyhetsankare gör debut

Delningar

Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua har lanserat nya nyhetsankare med AI, artificiell intelligens, som skapats genom filmmaterial av mänskliga nyhetsankare och en syntetiserad röst.

Xinhua ska ha skapat två digitala nyhetsankare, en för engelska sändningar och en för kinesiska, i samarbete med den inhemska sökmotorn Sogou.

Man menar att de två nyhetsankarna har ”oändliga utsikter” som kan arbeta 24 timmar om dygnet, reducera kostnader och förbättra effektiviteten.

Teknologin har sina begränsningar, vilket framgår av videoklippet, men nya framsteg görs i rask takt och inom en inte alltför avlägsen framtid kan det vara omöjligt att skilja AI-nyhetsankare från mänskliga sådana.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

162 KOMMENTARER

 1. PK-programmerarna gnuggar sina händer!!!! NU kan vi verkligen få ut vårt ”budskap”!!!! IDIOTI SOM SVT!!!!

 2. Denna teknik, och en hel del annan manipulativ frontteknik som manipulerar riktiga uttalanden, gör att vi verkligen lever i en värld som kan skapas efter vad medias ägare vill ha ut. Propaganda och falska nyheter känner inte längre några gränser.

  • Nä, i en antagligen inte alltför avlägsen framtid så kommer vi människor bli överflödiga. Även om vi, och Jorden, mot förmodan överlever så pass länge att solen börjar få slut på energi och börjar växa (för att sedan krympa och bli en dvärgstjärna) så kommer vi sannolikt ändå inte överleva en resa till en för oss beboelig planet. Då är A.I. den mest lämpliga kandidaten att föra vidare människans arv.

   • Hahaha, med tanke på hur mycket vi upptäckt och uppfunnit de senaste 100 åren, var tror du vi befinner oss teknologiskt om 5 miljarder år? Speciellt när vi passerar singulariteten och AI ytterligare accelererar framstegen i kvadrat.. Varför så pessimistisk mot veckoslutet? 🙂

    • Håller med. Det nästa stora steget blir att kartlägga våra egna hjärnor för att sedan flytta över vårt medvetande till datorer. Där kan vi leva för evigt (nåja, tills universum expanderar såpass mycket att vi inte längre har någon energi att köra datorerna på).

    • Handlar inte om pessimism vs. optimism. Det är mänskliga mentala inställningar som helt saknar relevans i sammanhanget. Jag svarade bara på Amis cyniska, och kanske något retoriska, fråga. Det är trots allt ett intressant diskussionsämne.

     Men med ”mot förmodan” menade jag just att människan sannolikt inte kommer att leva så länge.
     Därför är A.I. nästa steg i människans evolution, och det är vår bästa chans att föra vidare vårt arv.

     Med det sagt finns det naturligtvis ingen anledning att sluta utgå från att ens liv är värt att leva. Det blir bara aktuellt om rödgröna blocket bildar regering med C och L. 😉

   • Inte sjutton överlever vår civilisation miljarder år. Inom några hundra år är planeten mer eller mindre obeboelig.
    Om några tusen år finns inte mänskligheten längre?
    Debattera gärna:

 3. Sverige har allt att vinna på varje förändring på det här området. För en sak är säker – värre kan det knappast bli.

  • Självklart skall det helt ersätta lågkvalificerade arbetsuppgifter. Förhoppningsvis kan dessa då ”arbetslösa” människor bättre bidra till mänskligheten eller förverkliga sina egna drömmar istället för att sitta och läsa upp dagens manus i kamerorna. Vi har kommit en bra bit men kommer troligen inte så mycket längre tills vi hittar ett mycket bättre sätt att fördela rikedomarna. Som det ser ut nu behövs ”enkla jobb” men mjukvara och automatisering kan i teorin redan ersätta stora delar av arbetsmarknaden.

   • Varför ska lågkvalificerade arbetsuppgifter ersättas och inte också högkvalificerade? Då AI kommer kunna utföra högkvalificerade uppgifter tio gånger bättre än människor i framtiden. Förstår inte din logik

    • Det sa jag inte, däremot börjar man med enkla repetitiva uppgifter som att läsa upp en text eller lägga in en bokning, för att senare ex vis ratta fordon och leverera objekt. Inom kreativa områden är det inte lika lätt för AI, men till slut är det nog väldigt få uppgifter där det behövs mänsklig intelligens. Har vi bara spelat korten rätt då, kanske vi som art äntligen kan säkra tillgångar åt var och en utan att majoriteten dagligen slavar för en elit (kapitalet). Förstår i övrigt inte hur man kan hålla med någon mer än fullständigt. 😉

 4. Då räcker det kanske med bara 1 dataprogramerare på svt.
  Resten kan gå till arbetsförmedlingen imorgon .
  Hmm.
  Det här blir billigt.

  • Du har inte förstått socialisternas princip: Skatten får aldrig sänkas bara höjas. Nu funderar de på vad mediaskatten ska gå till istället, det blir nog ökad invandring.

 5. Att göra ett dataprogram, som efterliknar ”nyhetsankare” hos SVT, tror jag nog att jag kan göra på en gammal ABC80.

  • Bättre… r2d2 skulle inte ”ta avstånd” från en viss person bara för att ”hen” personligen ogillar personen.

 6. Artificiell intelligens är skyhögt bättre än den totala brist på intelligens som vi dagligen upplever om vi är korkade nog att titta på svensk TV och då särskilt public service. Själv har jag slängt ut dumburken för flera år sedan.l

 7. De måste ta till en datorgubbe som läser upp de kommunistiska lögnerna. Människorna rycker vid ögonvrårna ibland och ser smygdeprimmerade ut.

 8. Ja, ja. Så blir ytterligare människor arbetslösa. Men oavsett vad, behövs människor för att kunna programmera figuren .

 9. En maskin som är programmerad att läsa en text och röra på mun och ansiktsmuskler. Vad har det med intelligens (tankeförmåga) eller ens artificiell intelligens att göra?

   • Njae, en CGI-docka är knappast ”intelligent” i den bemärkelsen även om det är en rätt sofistikerad produkt.

     • Ja men precis, själva presentationen skapas från inlästa bildsekvenser vilket kräver lite beräkning, men jag tror nog inte så många håller med om att detta definierar ”intelligens” så som vi köttmaskiner ser på det. Det är inte en ensam typ av intelligens som utgör det vi betraktar som en ”tänkande entitet”. Jag kunde då lika gärna argumentera att min TV är superintelligent som omvandlar(översätter) en drös elektronströmmar till visuella former för att leverera ett budskap till mig..

   • Intelligens kräver någon som tänker, dvs någon som har tankeförmåga, samt minne, att kunna komma ihåg tidigare upplevelser/erfarenheter. Detta saknas här och den här maskinen är varken någon eller kan minnas några upplevelser eftersom den inte existerar annat än som en maskin.

  • Precis så. Detta har inget med AI att göra utan är bara en påklistrad syntetiserad röst och ansikte.

   Jag tror att bakgrunden till detta är att den kinesiska staten på senare tid har tagit som modus operandi att publicera de mest fantastiska forskningrön man påstås ha gjort. Nästan allt är fejk news, vilda överdrifter och vetenskapligt bedrägeri.

   Propagandavärdet är dock stort och Kina vill göra gällande att man går teknologiskt om väst i rasande fart med att lösa tekniska problem på löpande band.

   AI är just nu en modenyck inom databranchen och därför vill Kina nu vara med i leken med dessa datoriserade ”nyhetsankare” som alltså i verklighheten inte ens är AI utan välkänd syntetiseringsteknik.

 10. Vi är skillnaden på AI nyhetsankare och reportrarna på SVT som likt papegojor upprepar alla fejkade nyheter som sprids av internationella nyhetsbyråer? Absolut ingen skillnad !

 11. Åh fan! Jag trodde att Sverige haft robotar i sina nyhetssändningar i åtminstone 20 års tid. Den döda blicken och den förprogrammerade vämjelsen i ansiktsuttrycket när någon positiv nyhet som rör högersidan måste förmedlas.

 12. Sjukt. Jag förstår inte tänket bakom. Vad ska folk jobba med när allt blivit datoriserat, robotiserat, digitaliserat? Framför allt: behöver inte människan uppleva andra människor?

   • Absolut. Det behövs mer analogt här i världen! Framför allt mer riktiga möten mellan människor. Annars dör vi ut emotionellt.

    • Vem har tid med det? Menar du det mänskliga mötet med idioten som står med sin ryggsäck i mitt ansikte på tunnelbanan? Varför ska man öht vara en löneslav och hanka sig fram till pensionen istället för att till fullo kunna avnjuta den korta tid vi får i denna existens? Jag ser tekniken som en frälsare från arbetsbördan. Däremot är det inte enbart tekniska landvinningar som behövs för att det ska bli verklighet. De som redan roffat åt sig makt och medel ser gärna att status består och ”vanligt folk” är för upptagna med annat för att deltaga i formandet av vår värld.

     • Människan behöver röra på sig. Inte bara sitta som en hösäck och avnjuta livet framför skärmar. Människa blir man bland andra människor.

     • Exakt, därför skulle jag hellre surfa in på samnytt på mina glasögon under skogspromenaden istället för att behöva titta ned på min telefon som idag eller sitta vid skrivbordet med vänster hand på kinden. Man kan interagera på väldigt många fler sätt genom digital media. Tänk bara vilken ”frihet” som kommit med mobiltelefoner och sociala medier.

     • Det är till stor del därför jag hoppas att ”arbetslivet” blir allt kortare för att till slut avskaffas helt, det är nog ingen som mår bra av att sitta och knappa på ett tangentbord större delen av sitt liv. Inte heller mår man bra utav att bära verktyg och stå ute i ur och skur för att reparera en skruttig bit asfalt åt något byggbolag som tjänar mer än dig på ditt arbete..

     • Det tycker jag verkligen att fler ska fundera på, inget illa menat, men varför är så många helt jävla frälsta i tanken på att ”abetslivet” är det som ger mening till deras existens?
      Måla en tavla, grilla korv med dina grannar, njut av naturen med din familj, läs en bok, bygg en maskin, plantera en blomma, komponera en svängig låt och publicera den på ett franskt forum för mopedintresserade.. Fantasin sätter då gränsen, inte din arbetsgivare eller bolagets finansiärer. Dessutom, vart har du bråttom? 😉 Tiden går ändå.

     • Det låter trevligt, allt det där. Men vem ska tillverka tavelduken, papperet till boken, musikinstrumentet, för att inte tala om att döda och slakta djuret, förvandla det till korv, leverera det till din butik?

     • Riktig AI! Några steg över de industrirobotar som idag tillverkar bilen du kör, under övervakning av några maskinförare, designers och utvecklare. Djuret (köttet) kan vi odla direkt för att slippa onödigt lidande och grönsakskommunister som klagar. Sedan körs det ut till dig med en drönare från Amazon.se som effektivt navigerar och aviserar sin ankomst. Under tiden kan du avnjuta en god kopp te med din bästa vän och filosofera över rådande politik, eller spela en fotbollsmatch med kidsen i grannskapet.

     • Tack detsamma, vi måste kunna visualisera hur vi vill att världen/livet ska se ut om vi ska ha en sportslig chans att nå dit. Att ständigt vakna på morgonen för att en maskin skriker åt oss att klockan är 5:30 för att sedan vallfärda till ett hus där vi kan tjäna en investerare är inte min definition av frihet eller avancerad civilisation. Vi är idag istället slavar under våra egna system. Med rätt teknik och rätt riktning kan det bli bättre.

   • Antingen leder man digitaliseringen och fortsätter att ha jobb eller så väljer man att bli arbetslös.

    Mycket av digitaliseringen skapar mycket jobb även för icke it-kunniga.

    • Vi kommer att ångra den snabba digitaliseringen. Vi kommer att kalla oss själva naiva och dumma, på samma sätt vi gör nu om miljöproblemen. Nu kan du välja att jobba med något fysiskt eller på kontor. Med digitaliseringen kommer allt vara på kontor, stillasittande och handla om IT på något sätt. Jobb utan krav på fem års högskoleutbildning kommer snart vara ett minne blott.

     • Absolut inte. Digitaliseringen involverar många yrkesgrupper. Själva utvecklingen(programmeringen) är bara en liten del.

     • Utvecklingen går på tok för långsamt. Det har tagit mer än 100 år för elbilar att bli massproducerade, troligen för att oljeintressen sinkat utvecklingen med alla medel. Mobilitet är en del av den tekniska utvecklingen som gör att jag inte behöver sitta på ett kontor för att utföra mitt arbete, samt att man kan producera mer effektivt med digitala medel vilket sparar tid som går att lägga på egna intressen, iaf i teorin.

     • Visst vore det skönt om alla fick stå i kö på banken varje månad för att lämna in en säck med pengar till en tant som använder en kulram för att räkna ihop månadens utgifter. Då skulle vi iaf ha enkla jobb att erbjuda och även få träffa andra människor för en pratstund? Jag tror på bättre lösningar, sen kan vi ses på en fika och jämföra appar 😉

  • I väst är det egentligen inget problem att arbetsplatserna minska då befolkningen också minskar. Problemet uppstår när man börja öka på befolkningen med invandring.

   T ex Sverige har ju en enorm diskrepans mellan lågkvalitativa jobb och lågpresterande arbetskraft. Det senare ökar medan det första minskar.

   Denna klyfta bara ökar med datoriseringen och automatiseringen. Hur Sverige skall lösa detta dilemma vet jag inte.

 13. När tekniken är ’fulländad’ kommer det spridas stora mängder fake news. Det kommer vara näst intill omöjligt att se skillnad på tex en riktig politiker eller än datorgenererad kopia.

  • Än värre, vi kommer inte kunna tro NÅGOT vi ser på skärmarna, superutvecklad CGI kommer troligen även göra alla skådespelare arbetslösa.
   Ex. Varför inte 3D-modellera sig själv och sedan kolla på den senaste storfilmen med densamme i huvudrollen? Mycket spännande möjligheter till fake news minsann.

   • Kommenterar mig själv. Blockkedjan kommer få stor betydelse för att verifiera äktheten.

    Här måste Sverige investera stort för att ligga i framkanten.

    • Tanken är bra, jag är dock lite rädd att kvantdatorer kan göra kryptering omöjlig eller iaf besvärlig, ser en del möjliga problem framöver men visst så länge vi inte lägger alla ägg i samma korg utan deltar i den teknologiska kapprustningen så går det åt rätt håll.

 14. Toppen, byt ut samtliga på SVT och TV4, för dom här robotarna kan väl inte vara falskare än befintliga Tv medarbetare, och alla kändisar som sitter i deras soffor och paneler och föreställer experter.

  • Klart dom kan, det är förmodligen poängen. Utan varken samvete eller personlig risk kan dessa avatarer ljuga dig rakt i ansiktet med enorm trovärdighet.

   • Eller gör dom en snabb genomgång av alla nyheter i hela världen och presenterar ett genomsnitt, helt fritt från vänsteragenda, då tror jag vi kommer närmare sanningen än dagens agendasättande nyhetsförmedling.

    • Ja i den bästa av världar har jag en personlig ”crawler AI” som tar reda på relevanta händelser och fakta i världen och presenterar dom sedan för mig på begäran. …I ett topless format, gärna en ung kvinnlig avatar med europeiska drag.
     Skämt åsido, det finns nog alltid en risk för manipulation eller planterade uppgifter, vi lever i ett informationskrig där bruset försöker utplåna vår förmåga att navigera bland alla intryck.

     • Du har så rätt, jag tror vi har svårt att komma tillbaka till sunt förnuft och ärlighet.
      Tyvärr är min övertygelse att vi står inför ett storkrig, då ställningarna i de olika lägren är så hjärntvättade och svårigheten att se vad som är false news eller inte, inte går att avgöra.
      Ett storkrig kommer att rensa, då vikten på överlevnad plötsligt blir det primära, istället för allt ställningstagande i ditten och datten och förverkligande av livsstilar mm..

     • De flesta storkrig grundas på en tävling om begränsade resurser. Digitala objekt kan kopieras i oändlighet. Det är väl en positiv aspekt på något sätt. Det är dock fantastiskt att leva i den nukleära tidsåldern, vi har tillgång till energi nog för att bygga ett paradis eller att förgöra hela civilisationen. Frågan är vilken väg vi väljer (den här gången?)… Jag ser gärna nya avancerade verktyg, men risken att de missbrukas kommer troligen alltid vara närvarande.

     • Jag tycker mig se hur länder slits isär, och spänningar skapas, typ USA det är allvarligare än vi tror och det händer i hela västvärlden med mellanöstern som en part.
      Hatet som ökar mellan grupper i dag är skrämmande och en falsk nyhet kan utlösa vad som helst, och har det startat går det inte att stoppa.
      Skotten i Sarajevo var en sådan handling som fick hatet att blomma, det var inte direkt resurser som styrde, men i en efterkonstruktion kan det ju låta så.

     • Mjo, det var möjligen droppen, handlade ju i botten om en kamp om rättigheter och yta (storserbien, självständighet)..
      Mycket av dagens problem och konflikter grundas i det ekonomiska system (FIAT-valuta) som kräver en ständig tillväxt för att kalkylen öht ska gå ihop. Mäktiga intressen vinner på att hålla massan upptagen med petitesser och ”sisyfos-göra”.

  • Tänk att byta ut Akademin till tolv robotar, som ägnade sig åt riktig kultur…vad det nu är, det kanske vore bättre att lägga ner alltihop.

   • Nån tjej hade visst anslutit och sedan länat det celebra sällskapet under den gågna månaden.
    Börjar likna en realityserie i reklamfinansierad kanal.

    Glöm inte att slänga in lite nätcasinoreklam på Nobelfesten och casha in som Zlatan gör.

    DIEHARD ACADEMY – casinot som snurrar snabbare än dom andra !

 15. Och det nya miljöborgarrådet i Stockholm funderar på att installera ’råttgiljotiner’ i Stockholms undre värld.
  Människan, skapelsens krona, bestämmer. Lite mer humana (ja Ni läser rätt, HUMANA) metoder som att låta sydländska piplblåsare analogt leda marschen ut ur Sverige har han inte funderat på. Eller?
  Svenskfödda fyrbenta renhållningsarbetare kanske gör mer nytta här än tvåbenta parasiter som kommit med drömmar om snabba pengar i den humanitära stormaktens omvårdnad? 🐭

  • S.k ”Deep learning” har gjort stora framsteg de senaste åren och tidigare etablerade meningar om artificiell intelligens är inte längre självklara.
   Pandoras ask för den som vill titta in under locket.

 16. De får akta sig för att utveckla robotar som kan tänka självständigt. För de kommer nog inte att vara så pk.

 17. Kusligt när vi inte vet vem som är människa och vem som är hubot! Globalistmaffian är mycket intresserad av AI, och AI har särskilt diskuterats på ett Bilderbergmöte. Globalistmaffian, som vill reducera mänskligheten till under 500 miljoner, verkar vara mer intresserad av hubotar än av människor.

  • Det var väl därför de på förra eller årets möte hade med en kvinna från KTH som är mycket kunnig i området

   De är intresserad av makt, pengar och pedofili, INGENTING annat

   • Jag har fått uppfattningen att globalistmaffian ägnar sig åt satanism också. Det är kusliga kufar som kontrollerar oss!

 18. Inte alls först. En brittisk webtidning hade den grönhåriga Ananova som virtuell uppläsare i början av 2000-talet.

   • Robert från Boxer är av betydligt senare datum än Ananova. Rollfiguren Robert tycker jag inte är obehaglig. Bara en fjant. Ananova var, till skillnad från Robert, en virtuell uppläsare som redaktionen matade med text, och figuren Ananova läste upp den. Försöket slog inte helt väl ut, då det nödvändiga bredbandet var ovanligt åren 2000-2001. Ananova blev hackig.

 19. Med över en miljard riktiga kineser och nu dessa konstgjorda också kommer kineserna att ta över världen ännu snabbare.

 20. SVT-ankare-algoritm:

  Until HELL FREEZES OVER do;
  fy vad SD luktar svett;
  hurra för mångkultur;
  #metoo;
  endloop;

 21. Framtidens ”enkla jobb” – Där kommer fighten stå mellan Invällare och AI…

  Och vem vinner?

  (retorisk fråga)

 22. Det verkar inte speciellt intelligent att använda en konstgjord kines när en riktig kostar 20 kr i timmen och det finns 1,4 miljarder av dem.

 23. Om SVT tar använder sig av såna här så borde inte skatten behöva blir så hög..Inte på sikt iaf.. Vet ej vad en sån där kan kosta i inköp

  • Nu är det snyft o snyft i Kiruna då Radiotjänst läggs ner och orten inte får någon kompensation.

   Man kan väl knappat tillstå att Radiotjänst varit något under av smidighet.

 24. Frågan är när första AI-tittaren kommer? Det bör vara den naturliga utvecklingen? Sen kan vi människor gå ut i solen och göra annat.

 25. Detta vore något för SVT.

  Det gäller bara att säkra upp att AI-logiken följer PK-normen.
  Det är där den stora utmaningen ligger, eftersom PK-normen inte går att kombinera med logik…

 26. Jag kom osökt att tänka på tv-serien ”Äkta människor” (minns ni ’hubotarna’?) – dessutom tycker jag det är allmänt olustigt med en allmän utveckling mot att alla yngre personer man träffar på ute (på gatan, busshållplats etc.) som går med sladdar hängande ur öronen och blicken ofokuserad riktad mot en fiktiv fantasivärld någonstans där framme i höjden, utan kontakt med verkligheten runtikring… som levande zombier, närmast omöjliga att kontakta…

 27. Det här uppskattas verkligen.

  Tänk att få slippa uppklädda sminkade olika former av människor i rutan som försöker spela Allan.

  Tag sedan bort väderrepresentationen som den visas nu.

  En som står och pekar på en karta, precis som man vore en tittande idiot.

  Nej, gör som många andra länders presentation.

  En jord som snurrar med nederbörd – och vindpilar samt temperatur.
  Inget onödigt surrande och så slipper man se PK eländet stå där och peka.

 28. En helt neutral nyhetsuppläsare. Vad skönt att slippa nyhetsuppläsarens minspel för att tala om för oss vad vi ska tycka.

 29. Hade varit kul med att ha olika nyhetsankare att välja mellan. Bara tänk på att ladda upp en superfeminazi som läser upp nyheter om Salvini eller liknande 🙂

LÄMNA ETT SVAR