Samhällsnytt har tidigare rapporterat om hur våld och antisemitiska påtryckningar tvingat Israel att flytta Eurovision Song Contest från huvudstaden Jersusalem till Tel Aviv för att undvika att nationer faller till föga och inte kommer till festivalen. Samma grupper hetsar nu också mot artister som väljer att spela i Israel överhuvudtaget och flera ställer nu in sina konserter för att undvika att utsättas för hot, hat och repressalier.

En av de mer namnkunniga artisterna som skrämts till att inte besöka Israel är amerikanska popstjärnan Lana Del Rey. Hon skulle ha varit det stora dragplåstret på Meteor festival på en kibbutz i norra Israel nästa vecka men vågar inte längre resa dit.

Antisemitiska grupper har under en tid ansatt Del Rey men tidigare har hon stått emot påtryckningarna och deklarerat att hon ”behandlar alla fans lika” och vill spela för både de i Israel och de palestinska territorierna. Någon extra konsert för palestinier just i samband med den aktuella Israel-besöket har dock på grund av kort varsel inte kunnat ordnas.

Artisten klargjorde också att en konsert i Israel inte är något politiskt ställningstagande lika lite som en konsert i någon annat land hon besöker är det. Dessutom predikar hon fred och kärlek från scenen under sina konserter

Del Rays försäkran och försvarstal lyckades dock inte blidka de antijudiska kraven och häromdagen kastade sångerskan in handduken och meddelade att hon ställer in sin Israel-konsert. En bidragande orsak till att det varit problematiskt för Del Rey att stå på sig är antisemitismen även kommer inifrån artistvärlden.

LÄS MER: Efter våld och påtryckningar – Eurovision Song Contest flyttas från Jerusalem till Tel Aviv

En av de artister som ihärdigast hetsat mot Israel och högljutt krävt att Lana Del Rey ställer in sin konsert i landet är Roger Waters, tidigare medlem i supergruppen Pink Floyd. Tillsammans med ett antal andra namnkunniga artister kräver han en ”total kulturell bojkott av Israel”.

Waters uppmärksammades och kritiserades också under det amerikanska presidentvalsrörelsen för sin hets mot Donald Trump. Under sina konserter visade Waters animerade sekvenser på storbildsskärm där Trump avbildades som en fet gris.

Alla artister har emellertid inte fallit till föga för de antisemitiska påtryckningarna. Två exempel är gruppen Radiohead och sångaren Nick Cave. De har genomfört sina konserter i Israel trots att de utsatts för liknande hets som Lana Del Rey.

Cave har även klargjort att han älskar Israel och det israeliska folket, och dessutom sagt att listan om att bojkotta Israel ”stinker”, något som retat upp Waters ytterligare.

Till Meteor festival i Israel är också artisterna Yung Lean och Baba Stiltz från Sverige bokade. Det är i skrivande stund oklart om även de kommer att ge efter för påtryckningarna och avstå från medverkan.