Som svar på Ugandas nya lagstiftning som kriminaliserar homosexualitet och dess främjande meddelar Världsbanken att man stoppar alla överväganden om nya lån till landet.

Tidigare i sommar godkände Ugandas president Yoweri Museveni landets nya lagar som riktar in sig på hbtq-personer och organisationer som påstås främja en sådan livsstil. Lagen innebär bland annat att att ”delta i homosexuella handlingar” kan ge livstids fängelse.

President Museveni har kallat homosexualitet för en ”avvikelse från det normala”. Landet får varje år miljarder dollar i utländskt bistånd och riskerar nu sanktioner.

LÄS ÄVEN: Klartecken för Ugandas hbtq-lag – kan ge dödsstraff

Efter lagens antagande i maj sände Världsbanken ett team till landet och baserat på deras bedömning drog de slutsatsen att det krävdes strängare åtgärder för att anpassa ugandiska projekt till bankens sociala och miljömässiga standarder.

I ett uttalande skriver Världsbanken: ”Det primära målet är att skydda sexuella minoriteter och könsminoriteter från fördomar och marginalisering i de projekt vi finansierar. För närvarande för vi dialog med myndigheterna om dessa åtgärder.”

LÄS ÄVEN: Uganda sätter stopp för västerländsk hbtq-påverkan

Trots att det fått ett brett nationellt stöd har lagen väckt internationell oro. Medan vissa ugandiska tjänstemän har avfärdat dessa farhågor och insisterat på att globala institutioner som Världsbankens potentiella indragning av resurser är obefogat, har andra känt effekten av de potentiella finansieringsnedskärningarna.

Även FN har kritiserat den ugandiska lagen och kallat den ”extrem och partisk”. De har lyft fram potentialen för att den kan leda till konsekventa kränkningar av rättigheter, särskilt mot hbtq-individer. Ytterligare potentiella ekonomiska konsekvenser kan komma från USA.

LÄS ÄVEN: Ugandas president: Afrika ska rädda världen från homosexualitet