I dagarna drev den skotska vänsterregeringen trots hård kritik igenom en censurlag som bland annat kriminaliserar kritik mot transideologi och med upp till sju års fängelse i straffskalan. Harry Potter-författaren J.K. Rowling utmanade omedelbart lagen. Polis och åklagare uppmärksammas nu för att inte våga dra den världsberömda författaren inför rätta.

Rowling har en längre tid fått uppmärksamhet för annat än sina mångmiljonsäljande fantasyböcker. Detta för att motsätta sig den vänsterradikala identitetspolitiska transrörelsens framfart där kön endast ska ses som en ”social konstruktion” och biologiska fakta avvisas.

Rowling anser i likhet med många andra att det bara finns två kön och att dessa ligger fast – bara för att en man klär ut sig till kvinna blir han inte en kvinna och vi andra ska inte behöva spela med i charaden.

Men bland mycket annat kriminaliserar den häromdagen av den skotska vänsterregeringen klubbade censurlagen att kalla en person vid dess rätta könsbestämmande pronomen. I stället måste man använda de pronomen och könsbestämningar som den som om- eller tilltals identifierar sig med.

Att inte ”respektera” sådana önskemål är nu brottsligt i Skottland och kan ge upp till sju års fängelse. Även att generellt ifrågasätta den transideologi som fenomenet tar avstamp i utgör sedan i måndags ett hatbrott.

”Transsexuella ’kvinnor’ är män”

Författaren J.K. Rowling bestämde sig för att utmana lagen genom att offentligt slå fast att transsexuella ”kvinnor” i verkligheten fortfarande är män och inget annat. Hon deklarerade också att hon skulle ställa upp jämte varje annan kvinna som hävdar samma sak.

Det är framför allt könsidentifieringen i den riktningen som skapat problem. Kvinnor vill inte att män ska kunna bereda sig tillträde till deras omklädningsrum bara genom att ta på sig ett par trosor och en behå. Idrottskvinnor är rosenrasande över hur män nu på motsvarande sätt nästlar sig in inom damidrotten och snuvar dem på medaljer.

Rowling beskrivs nu ha vunnit ”en betydande seger” över Skottlands vänsterregering med försteminister Humza Yousaf i spetsen. Man vågar inte dra den världsberömda författaren inför rätta och kasta henne i fängelse.

”Inga rättsliga åtgärder kommer att vidtas” heter det i en kommuniké från den skotska polisen. Beslutet har väckt ilska bland de transaktivister på vänsterkanten som polisanmält henne.

Konflikten vittnar om den djupa spricka som uppstått inom den feministiska rörelsen. På den ena sidan finns klassiska feminister som J.K. Rowling som menar att transideologin förminskar vad det är att vara kvinna och drabbar dem på olika sätt i samhället. På den andra sidan står HBTQI+-feministerna som prioriterar rättigheten att fritt få välja kön oavsett vad man är född som.

Fler anmälningar mot ministern bakom lagen

I bråket mellan J.K. Rowling och Skottlands försteminister Humza Yousaf har också uppmärksammats att den sistnämnde dragit på sig avsevärt fler polisanmälningar. Detta bland annat för ett uppmärksammat tal i parlamentet för en tid sedan där han går till hätsk attack mot vita människor på ett sätt som många menar är rasistiskt.

Det anses pikant mot bakgrund av att Yousaf är den som varit den drivande kraften bakom den nya lagen. Polisen meddelar dock att inte heller han kommer att åtalas. Detta främst eftersom uttalandena gjorts innan lagen trädde i kraft.

Man tillägger dock att åtal ändå inte skulle ha väckts eftersom man inte betraktar försteministerns utspel som ”hotande, kränkande eller förolämpande” och inte heller anser att det innehöll någon ”illvilja mot någon person eller grupp”.

Trots att kritiken mot den nya censurlagen kommer från ett brett politiskt spektra har Yousaf försökt stämpla allt motstånd mot den långtgående yttrandefriheten som ”högerextrema attacker”. Ministern har också vidgått att det primära syftet med lagen är att stoppa vad han kallar islamofobisk rasism.