vatten-kran

Foto t v: Kristian Bjornard, CC BY-SA 2.0

Inrikes

Varning för otjänligt dricksvatten i Uppsala

Publicerad 3/18/2021
Annons

På onsdagen skickades ett viktigt meddelande ut till allmänheten i Uppsala där man varnade för risk för otjänligt vatten. Allmänheten uppmanas att inte använda dricksvattnet från det kommunala ledningsnätet.

Varningen gäller Björklinge, Skuttunge och Läby i Uppsala kommun där vattenprover har visat att dricksvattnet kan vara otjänligt och föroreningen inte är möjlig att koka bort. Boende i området uppmanas att i stället hämta vatten från tankbilar i området.

Enligt Uppsala vatten har proverna visat på för höga halter av Polycykliska aromatiska kolväten, PAH, en grupp av flera hundra föreningar som bildas när organiska material hettas upp eller förbränns ofullständigt. Enligt djurstudier kan PAH skada kromosomer och framkalla cancer. Vid mycket höga doser kan bland annat levern och immunsystemet skadas.

– Vi vet inte vad som är källan till föroreningen eller hur den har tagit sig in i våra ledningar. Inga föroreningar har hittats i vattnet som går ut från vattenverket. Vi fortsätter med provtagning av dricksvattnet i princip i hela Björklinge, Läby och Skuttunge. Målet är att spåra var föroreningen av PAH kommer ifrån, säger Bertil Lustig, chef på dricksvattenavdelningen på Uppsala Vatten.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1124”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons