De skenande elpriserna riskerar att skapa en katastrof för energitunga bolag inom industrin. Varningen kommer från Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer som ser dagens situation som oöverträffad och något som kommer att sätta tung press på många aktörer.

– De priser som vi ser nu, och som ser ut att bli ännu högre i vinter, är på helt ohållbara nivåer. De riskerar att slå undan benen på hela den energitunga industrin på kontinentaleuropeisk nivå, säger han till Di TV.

LÄS ÄVEN: ”Horribla elpriser” tvingar Ölandsbageri att stänga

Enligt Kopfer kommer kostnaden bara för energin inom vissa branscher att vara högre än marknadspriset för produkten som produceras.

– Om vi får ett spotpris på el i Tyskland på 800 euro per megawattimme, så innebär det en kostnad för ett eldrivet stålverk på 800 euro per ton stål, och i dag ligger priset på stål under det, och då är det bara kostnaden för energin, säger han och fortsätter:

– Ligger priset kvar på de här höga nivåerna är hela industrin konkurshotad, eller så måste priserna upp och då är vi tillbaka i den inflationistiska trenden igen.

Lågkonjunktur

Han menar att vi nu går in i en lågkonjunktur för de tunga industriella bolagen och det höga priset riskerar även att sätta käppar i hjulet för satsningar på grönt stål.

– Det är väldigt energitungt att tillverka grönt stål. Det kommer inte att funka med dagens elpriser, då måste man höja stålpriset med 300–400 procent. Vi måste få upp elproduktionen och ned energipriserna för att det ska fungera, säger Christian Kopfer.

Extrema effekter

Nu väntar extrema effekter för stora delar av den tunga industrin till följd av det höga elpriset, spår han.

LÄS ÄVEN: Rödgröna elpriser skapar rusning efter energirådgivning

– Skulle priserna ligga kvar på de här nivåerna är stora delar av basindustrin konkurshotad.