restaurang
Inrikes

Värsta varselvågen i Sverige sedan finanskrisen 2008

Publicerad 3/17/2020
Annons

Coronaviruset och ansträngningarna för att försöka förhindra spridningen har lett till att många branscher nu drabbats hårt, i synnerhet hotell- och restaurangverksamheter. På arbetsförmedlingen uppges att man är vana att hantera varsel och hitta nya jobb till de med bra kompetens och utbildning.

– Under finanskrisen precis i början i oktober och november låg varslen på månadsbasis på nästan 20 000, nu har vi ett varsel på en vecka som är 4 700 så det är ungefär samma nivåer, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén till SR.

Ifall nuvarande siffror kommer hålla i sig anser hon svårbedömt.

Rapporterade varsel i underkant

Värst drabbat är hotell- och restaurangbranschen i Stockholm. På Hotell- och restaurangfacket menar man att de inrapporterade varslen är i underkant och att man hittills fått reda på 6 000 varsel med fler som kommer att läggas till i närtid.

– Vi vet att vi kan vänta in varsel på ytterligare 4 000 och enligt arbetsgivarna så är det ungefär 10 000 personer som har blivit av med sina extraanställningar, de får inga nya arbetstimmar, säger ordförande Malin Ackholt.

Siffrorna menar hon vittnar om en näring som befinner sig i kris och att läget är oerhört allvarligt. Hon tror heller inte att man sett kulmen på det hela än.

Arbetsförmedlingen redo

På arbetsförmedlingen säger man sig vara beredda.

– Vi är vana att hantera varsel och av erfarenhet vet vi att många som kommer till oss direkt från arbetslivet har en bra kompetens och utbildning när de ska söka nya jobb, säger Annika Sundén, i ett pressmeddelande.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
763Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons