I lägret al-Hol i Syrien finns flera europeiska medborgare, även en betydande andel svenska. Dessa uppmanas nu Europa ta emot i en rapport från organisationen The Soufan Center.

Sverige är ett av världens främsta exportörer av IS-terrorister. Man uppskattar antalet som rest till terrorgruppen till omkring 300.

– Jag hoppas att jag får komma tillbaka till Sverige. Men jag hörde att Sverige inte vill ha oss, har 22-åriga Heba tidigare sagt.

Sedan en tid tillbaka har en debatt förts kring hur IS-terroristerna och deras familjer som sitter i fångenskap ska behandlas. Medan vissa länder beslutat att ta emot sina medborgare, menar andra att man genom deltagandet i en terrorgrupp som IS förverkat sin rätt till medborgarskapet.

Ska förhindra fler terrorister

Enligt The Soufan Center bör Europa nu ta emot sina medborgare och dess barn då situationen i lägren beskrivs som svår. Samtidigt menar man att hotet från individer som är mottagliga för propaganda från grupper som IS fortfarande är påtagligt, men att de som radikaliserats men aldrig åkt någonstans utgör en ännu större fara.

Skälet till att man förordar detta är att ifall barn som fötts ”statslösa” blir kvar har de inget annat val än att se sig själva som medborgare i Islamiska staten. Att ta dem till Europa skulle förhindra att även de utvecklas till terrorister.

Fler kommer ta sig till Sverige

Samtidigt kommer uppgifter om att alltfler IS-terrorister med koppling till Sverige kommer att smugglas ur lägren och ta sig till Europa framöver.

– Jag tror att antalet kommer att öka i och med att det finns smuggelnätverk. Det finns finansiering, det finns de som hjälper de fram till flygplatser. Flygen öppnas nu i Europa. Turkiska myndigheter stoppar inte personer som har europeiska pass från att kliva på flyg till sina hemländer, såvida de inte är brottsmisstänkta i Turkiet, säger Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren som gjort en analys av läget för Centrum mot våldsbejakande extremism till SR.

För bara ett par veckor sen tog sig en kvinna från al-Hol-lägret till Sverige. Exakt hur hon lyckats med det är oklart.