Maria Rudbo, kulturchef Västerviks kommun / Koreografi av Parris Goebel
Faksimil SVT / Youtube

Inrikes

Västervik söker kommunkoreograf – 500 000 skattekronor i potten

Publicerad 11/7/2021
Annons

Är du arbetslös men har rytmen i blodet? Då kan jobbet som kommunkoreograf för Västerviks kommun vara något för dig. Just nu söks ”en individ eller grupp av danskonstnärer” som under ett år ska göra konstnärliga avtryck i kommunen.

– Vi vill göra det lättare för människor att ta del av konst och kultur på nya sätt. Vi hoppas Västerviksborna ska få lite oväntade upplevelser, säger Västerviks kulturchef Maria Rudbo till SVT.

Initiativet går under namnet ”KOKO” kommunkoreograf och är ett nationellt projekt bekostat av skattebetalarna via kulturrådet. Någon arbetsplan finns dock inte.

Uppdraget är vagt definierat men syftet uppges vara att ”ge danskonsten ett större utrymme” i kommunen och ”skapa mötesplatser på oväntade platser”. Enligt kulturchefen är det något som ”kräver mod”.

LÄS ÄVEN: Myndighet försvarar miljonen till kommunpoeten: ”Projekt som vågar utmana”

”Här gäller det att vara modig”

– Här gäller det att vara modig och nyfiken och vänta in den konstnärliga processen, säger Rudbo.

Projektet beräknas gå på en halv miljon skattekronor. Kulturrådet går in med ett statligt stöd på 300 000 kr och Västerviks kommun och Region Kalmar står för 100 000 kr vardera.

I sammanhanget kan det ses som billigt. Samnytt rapporterade i oktober om Tranemo kommuns nyanställde kommunpoet Jimmy Alm, som ska skriva en dikt i veckan om kommunen. Det projektet går loss på 894 000 skattekronor.

– Vi tycker det är spännande att se vad det blir av det, säger Rudbo.

Vem som får dansa hela vägen till banken avgörs i slutet av året. Då ska intervjuer med utvalda danskonstnärer hållas för att hitta den bästa kandidaten. Kommunens information om ansökan finns här.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons