vattenfall-ringhals-feature

Pressbild

Inrikes

Vattenfall: Inte sabotage bakom Ringhals-stopp

Publicerad 20:15
Annons

Det är inte sabotage som gör att kärnreaktorn Ringhals 4 inte kunnat tas i drift som planerat under hösten. Det säger kraftverkets vd Björn Linde i ett pressmeddelande från Vattenfall.

Ringhals 4 ställdes av i mitten av augusti för årligt underhåll och bränslebyte. Planen var att starta upp reaktorn igen i början av september, men en incident på kraftverket den 29 augusti gjorde att återstarten sköts upp. Först sattes nytt startdatum till 30 november. Förra veckan meddelades emellertid att reaktorn inte kommer tas i drift förrän 31 januari nästa år.

LÄS ÄVEN: Stoppet av Ringhals 4 förlängs

– Vi är fullt medvetna om läget på elmarknaden och vår viktiga roll som stor elproducent. Och det är självklart inte önskvärt att vi nu tvingats meddela att stoppet blir längre än väntat, sade Ringhals vd Björn Linde i ett uttalande förra veckan.

Skadad tryckhållare

Enligt pressmeddelandet skadades reaktorns tryckhållare, som fungerar som ett slags expansionskärl, i samband med ett test för tre veckor sedan. Tryckhållarens elektriska värmare överhettades och smälte delvis på grund av ett misstag.

– Det handlar om ett oavsiktligt misstag. De direkt inblandade tas omhand och det poängteras särskilt att det inte riktas några misstankar om uppsåt, sabotage eller liknande mot någon, säger Linde.

Eftersom tryckhållaren är en del av reaktorsystemet så är den radioaktiv, vilket försvårar reparationsarbetet. Instruktioner, arbetssätt och roller ska nu förtydligas för att förebygga att samma misstag upprepas i framtiden, meddelar Vattenfall.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
469Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons