I Växjö ljuder sedan en tid tillbaka varje fredag muslimska böneutrop på arabiska över nejden. Nu tas nästa steg i österländsk anpassning av den anrika svenska residensstaden. Det handlar om en tidning på arabiska med det mångfaldsklingande namnet Mosaik.

Alltfler invånare i Växjö talar inte svenska men däremot arabiska. I vad som rubriceras som en ”integrationssatsning” skapas nu därför en tidning kallad Mosaik för denna växande grupp. Innehållet ska dock även finnas tillgängligt på engelska och svenska.

Mosaik, som ges ut gratis till stadens arabisktalande, finansieras till ansenlig del med skattepengar via Växjö kommun, Länsstyrelsen, Arbetsförmedlingen och Linnéuniversitetet.

Inspiration har man hämtat från grannstaden Kristianstad där Kristianstadsbladet sedan en tid tillbaka ger ut en arabiskspråkig tidning med samma namn. Också den finansieras till stor del med skattepengar via Arbetsförmedlingen och Kristianstads kommun. Även det kommunala bostadsbolaget Kristianstadsbyggens hyresgäster och den lokala Sparbankens kunder får (utan att ha tillfrågats) vara med och betala för tidningen.

Det första numret av den Växjö-upplagan av gratistidningen Mosaik utkom i fredags och delas förutom i Växjö också ut i Alvesta och Lessebo. Vid sidan av papperstidningen som i drygt 12 000 exemplar placeras ut i ställ i invandrartäta stadsdelar som ”utsatta” Araby ska Mosaik också finnas tillgänglig på nätet.

Enligt tidningens ansvarige utgivare, Daniel Ryström, riktar sig Mosaik till personer som han inte tror har för vana att ta del av lokalnyheter.

– Vi hoppas att vi ska nå en ny grupp läsare, säger Ryström i ett uttalande till Medievärlden och tillägger att han tycker satsningen är väldigt spännande.

Enligt ansvarige utgivaren ska detta åstadkommas genom ”att lyfta frågor som kanske inte får så stort utrymme i annan medierapportering”. Det framgår inte närmare vad det är för bevakning man ska göra som specifikt bedöms locka stadens arabisktalande invandrare.

I premiärnumret finns bland annat en intervju med journalisten Maha Nasser från Jemen som nyligen kommit till Växjö som ”fristadskonstnär”.