I samband med vedbristen och de kraftigt ökande elpriserna den senaste tiden har ett nytt problem dykt upp i svenska nationalparker. Det handlar om omfattande vedstölder från eldplatser där kommunen har lagt ut ved som man bjuder besökarna på.

I vissa av landets nationalparker har naturvårdarna tvingats sluta lägga ut gratis ved vid eldplatserna. Detta då värmetörstande besökare stjäl veden.

– Vi har tidigare lagt ut ved både vid Rudans naturreservat och Skutans gård, men så kan vi inte ha det längre för folk stjäl det. Så för någon månad sen fick vi sluta med det, säger Jörgen Haaf, chef över friluftsfrågor i Haninge kommun, till Mitt i.

När det handlar om besök av skolklasser eller andra speciella arrangemang kommer man att göra ett litet undantag – men annars är det vedfritt som gäller på grund av stölderna.

– Då kan vi så klart ge dem en säck, men annars får folk ha med sig egen. Om ett tag kommer vi testa att lägga ut ved som vanligt igen.

LÄS ÄVEN: Vattenfalls vd medger – nedlagd kärnkraft bakom skenande elpriser

Elkris och vedbrist

Även i Tyresta nationalpark har det förekommit stölder av gratisveden – men även döda träd som fallit till marken blir stulna.

– Vi lägger ut ved för att folk inte ska ta ved ur skogen. Men nu är jag uppe i skogen och ser att folk har varit här och sågat av och tagit massa lågor [döda träd som fallit till marken], säger nationalparkschefen Jonas Ekstrand.

Vedpriserna i butikerna har ökat kraftigt, och den ökade efterfrågan är ett faktum efter att elkrisen drog igång till följd av kärnkraftsavvecklingen i landet.

En anställd på Byggmax berättar för Mitt i att de har ett köptak på 12 säckar á 119 kronor åt gången, för att ”folk inte ska hoarda sönder det”.

LÄS ÄVEN: Vedbrist i stora delar av landet i elkrisens spår