Göteborg

De dömda föräldrarna. Faksimil Facebook

Inrikes

Veganföräldrar som nästan svälte ihjäl sin dotter får sänkt straff

Publicerad 12/27/2019
Annons

I april rapporterade Samhällsnytt om det föräldrapar som nästan svälte ihjäl sin dotter. Hon var enligt en läkare endast var två timmar ifrån att dö. Föräldrarna dömdes i maj till tre månaders fängelse. Nu fastställer hovrätten straffet, men sänker skadeståndet.

Den 16 februari i år kallades polis och socialtjänst till intensiven vid Drottning Silvias barnsjukhus efter att läkarna börjat vårda en tvåårig flicka med käkfraktur, blödning på hjärnan samt kraftig undernäring.

Samhällsnytt har tagit del av förundersökningsprotokollet som visar att flickan hade svår vitaminbrist och blodvärden som var livshotande. En läkare berättar att han aldrig tidigare i sitt yrke har sett något liknande och att akutinsatserna räddade flickans liv med ytterst lite tid kvar.

I polisförhör beskriver en läkare flickan som gravt smal, blek och hon reagerade inte på någon smärta när man stack henne med nålar. En läkare bedömde att flickan endast var två timmar ifrån att dö.

LÄS MER: Föräldrar lät 2-åring äta näringsfattig vegankost – var två timmar från att svälta ihjäl

I maj dömdes så föräldrarna men endast till 3 månaders fängelse. Åklagaren hade yrkat på 2-3 år. Nu bekräftar hovrätten det låga straffet men sänker dessutom skadeståndet från 60 000 kronor till 50 000 kronor.

Mamman ska ha nekat till brott och ifrågasätter även att flickan ens var undernärd.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons