tiggare

Foto: Janee.

Inrikes

Vellinge överklagar länsstyrelsens upphävda tiggeriförbud

Publicerad 11/1/2017
Annons

➤ Kommunstyrelsens ordförande menar att länsstyrelsen ställer extra hårda krav på kommunen i just tiggerifrågan.

I slutet av september klubbade Vellinge kommunfullmäktige igenom ett lokalt tiggeriförbud, som direkt överklagades av organisationerna Centrum för sociala rättigheter och Civil Rights Defenders som menar att förbudet utgör ett brott mot Europakonventionen och Regeringsformen.

Ungefär en månad senare meddelades att länsstyrelsen upphäver förbudet varpå Vellinge kommun direkt gjorde klart att man avsåg överklaga.

– Jag tycker att man försöker komma undan sakfrågan, så tolkar jag det, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, till SR.

Länsstyrelsen motiverade sitt beslut med att kommunen i sitt beslutsunderlag redovisat ett mindre antal klagomål från kommuninvånare, där endast ett fåtal gäller insamlandet av pengar, och dessa handlar om upplevt obehag snarare än ordningsstörning. Klagomålen handlar i övrigt om exempelvis olovlig camping, vilket redan är reglerat i ordningsföreskrifterna.

”Beslutet strider mot en grundläggande förutsättning i ordningslagen och ska därför upphävas”, ”man har inte kunnat visa att passivt insamlande av pengar har stört den allmänna ordningen” och ”i de handlingar vi fått in redovisas enstaka klagomål mot själva tiggeriet, men det är inte bevisat att det skulle vara en ordningsstörning”, hette det då.

– Man kräver någonting av kommunen som man inte kräver i andra frågor. Det gäller camping, alkoholförbud, fyrverkerier inom vissa områden, där har man inte ställt det här kravet på kommunen. Då blir det märkligt att man ska göra det just i den här frågan, säger Wutzler.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons