Szczepan Lemanczyk/Faksimil

Szczepan Lemanczyk/Faksimil

Inrikes

”Vem fan tror du att du är?”: Sala till attack mot invånare som undrar över befolkningsökning

Publicerad 2/26/2018
Annons

Robert Österlind, kommunikatör på Sala kommun, går i sociala medier och telefonsamtal till rasande attack mot medborgare som ställer frågor om kommunens befolkningsökning. – Vem fan tror du att du är? skriker han i luren till en kvinna när hon ringer till kommunen.

Det är en märklig konflikt som utspelat sig i Sala den gångna veckan. Alltihop börjar med ett inlägg på kommunens Facebooksida under onsdagen:

”Vi blir bara fler och fler invånare i Sala kommun! Under 2017 ökade Salas folkmängd med 278 personer och uppgick vid årsskiftet till 22 631 personer”.

Det är kommunens kommunikatör Robert Österlind som skriver inlägget. Österlind har en bakgrund som ”agendareporter” på bland annat Sveriges radios lokala redaktion i Västmanland.

Men texten om befolkningsökningen väcker frågor från flera kommuninvånare. Vad beror folkökningen på? Är det nyanlända invandrare eller inflyttning från Västerås som gett upphov till den? Kommer kommunens skatteutgifter eller intäkter påverkas? Frågorna ställs, men avfärdas av Österlind som ”invandrarfientliga kommentarer”.

Diskussionen spårar ur när otåliga invånare aldrig får några svar på sina frågor. Och Österlind hotar blockera de ”agitatorer” som ställer frågor om befolkningsökningen. Agitatorerna, menar han, kommer från partiet Medborgerlig samling.

https://www.youtube.com/watch?v=JYeZGB8Qw0Q

Tråden på Facebook tas sedermera bort, men en anonym kvinna ringer upp Österlind för att se om hon kan få svar på frågorna. Samtalet har laddats upp på Youtube under kontot ”Feministinspektionen”.

Kvinnan hänvisar till serviceplikten i förvaltningslagen som säger att myndigheter har en skyldighet att hjälpa enskilda. Hon menar att Facebooksidan är en tjänst kommunen tillhandahåller där man måste svara på invånarnas frågor och inte kan anklaga dem för att vara ”invandrarfientliga”.

Österlind håller inte med.

– Du har ju för fan inte ens satt dig in i tråden! Vem fan tror du att du är? Tror du att du kan ringa och säga vad som helst bara för att jag jobbar på kommunen? dundrar han i ett svavelosande utfall.

– Jag kan säga precis vad jag vill till dig eftersom jag inte vet vem fan du är! fortsätter han till kvinnan som undrar varför han skriker och svär åt henne.

Österlind tycker inte att han har någon skyldighet att svara på några frågor, trots att han är kommunikatör i Sala kommun.

Polisanmälan

Förra veckans händelser får nu ett rättsligt efterspel. Det är Robert Österlind som gjort en polisanmälan om olaga hot.

– Jag har träffat både kriminalpolisen och säkerhetspolisen idag. Kommunens säkerhetschef har varit med också och vi har gjort en anmälan angående de hot mot min hälsa som framförs i sociala medier, berättar han för Samhällsnytt.

Han säger också att han nu har polisskydd efter förra veckans händelser:

– Det uttalas ganska hårda hot mot mig; att jag ska råka ut för olyckor, dödas och skjutas med nackskott. Det är en ganska tuff situation.

Johan Thalberg är presstalesman på polisen i Västmanland. Han bekräftar för Samhällsnytt att man fått in en anmälan från Robert Österlind och Sala kommun gällande olaga hot.

– Något annat vill inte förundersöknings­ledaren lämna ut, säger Thalberg och svarar inte på några ytterligare frågor.

Samhällsnytt har sökt Österlinds chef Christofer Berg. Vi har inte fått svar på frågan om de 278 nya invånarna i Sala förra året beror på invandring eller inflyttning från Västerås.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons