egor-wolodarski
Opinion

Vem får vara svensk i Peter Wolodarskis land?

Publicerad 1/13/2020
Annons

KRÖNIKA Frågan om vem får vara svensk i Sverige ställdes på sin spets av Kent Ekeroth förra veckan. En lång rad politiker, opinionsbildare och ledarskribenter har uttryckt sin avsky i spåren av hans uttalande på Twitter.

Hans tweet var illa tajmad och tondöv – det har Ekeroth själv bett om ursäkt för. Frågan är dock inte så enkel som det kan te sig vid första anblick. Den våg av falsk indignation som tweeten orsakat är ett bevis på att ämnet är viktigt.

Att inkludera någon i den svenska gemenskapen – eller tvärtom kasta ut – är ett kraftfullt maktverktyg. Den som uppfattas – eller förklaras –  vara främling har betydligt svårare att nå ut med sin åsikt i den offentliga debatten. Därtill blir inkludering eller uteslutning av vissa invandrare från ”svenskar” ett sätt att lyfta fram eller underminera deras åsikter.

Det är kanske inte så förvånande därför att samma människor som till sista bloddroppen vill försvara de ensamkommande afghanernas rätt att kallas ”svensk”, ”smålänning” osv. kallade undertecknad helt sonika ”rysk man”. Eller bara ”ryss”.

Som till exempel enhetschefen på MSB Mikael Tofvesson:

Eller Dagens Nyheter med sin chefredaktör Peter Wolodarski. Här om den ryske mannen Putilov:

Och här om svenska offer i flygkraschen:

Och ja, ifall någon undrar – jag är svensk medborgare, har bott i Sverige i 12 år – och till och med åkt tunnelbana i Stockholm ett flertal gånger.

Men invandrare som vågar utmana den vänsterliberala diskursen slutar vara svenskar. Istället blir de/vi husblattar, Onkel Tom och invandrade extremhögern. Man skulle kunna göra en lång utläggning om vänsterliberalernas dubbla moral, hyckleri osv..

Men jag ska inte göra det. Att diskutera det på allvar innebär ett antagande att deras åsikter och uttalanden är till en viss del genuina. Att de verkligen bryr sig om afghanska ensamkommande, antirasism och integration. Om så är fallet – är det kanske bara en blindfläck som gjort att de inte ser sin egen rasism mot personer som de kastar ut från den svenska gemenskapen på grund av deras politiska åsikter?

Men nej, självklart är de fullt medvetna om det. Och just av denna anledning kommer de inte att ”nyktra till”, inse att de hade fel eller börja respektera sina motståndare. De kommer inte kunna göra det eftersom det inte spelar någon roll i deras värld. Dessa personer är professionella propagandister i maktens tjänst med utbytbara åsikter som passar för dagen.

Vi ska betrakta dem som just sådana – inte naiva tyckare som gick vilse i sin tankeverksamhet.

De skyddar sina privilegier, sin plats vid köttgrytorna, sin mediala makt – och kommer att använda alla verktyg i sitt förfogande för att skydda makten och sin egen position. Detta är vad de kommer att slåss för till sista bloddroppen, inte för afghanska ensamkommandes rätt att kalla sig svenskar.

Därför ska man kanske inte vara förvånad om samma personer om några år kommer att uppmana polisen att skjuta ihjäl demonstranter mot regeringspolitik om den ekonomiska och politiska situationen i Sverige urartar helt – som redan skett i Frankrike med gula västar. Eget intresse ljuger aldrig – kanske i motsats till Dagens Nyheters redaktion.

LÄS MER: Före detta fransk minister om Gula västarna: ”Skjut för att döda”

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons