För sex år sedan införde Venezuela ett vapenförbud. Staten förklarade att det var enda lösningen för att angripa alla mord i landet. Idag uttrycker många ur den sargade och utsvultna befolkningen ånger över att de lämnade ifrån sig sina vapen. ”Vapen hade låtit oss vara fria eller åtminstone låtit oss göra motstånd”, säger en lärare i Venezuela.

I det krisdrabbade kommuniststyrda landet Venezuela fortsätter misären att breda ut sig. Den tidigare rika oljenationen har numera stora problem med fattigdom och svält. Samtidigt som befolkningen fortsätter sin kamp mot den sittande presidenten Nicholás Maduro finns det inte mycket kraft att sätta emot hans beslut.

Venezuela har länge varit ett farligt land. År efter år har huvudstaden Caracas ansetts vara en av världens farligaste städer. År 2016 skrev Time Magazine att officiella siffror visade att 18 000 mord skett under 2015. Med andra ord 58 mord per 100 000 invånare. I USA var den siffran 4 mord per 100 000 invånare för samma tidpunkt. Andra organisationer menar att statistiken inte är korrekt, istället ska det handla om närmare 28 000 mord under 2015.

LÄS MER: Bank of England vägrar lämna tillbaka Venezuelas guld – förvarar även Sveriges guldreserv

Enligt den tidigare presidenten Hugo Chavez var staten tvungen att införa ett vapenförbud för allmänheten. Den nya lagen motiverades som den enda lösningen mot våldet. Utöver förbudet presenterades även en vapenamnesti för att påskynda avväpningen av befolkningen som innebar att människor kunde överlämna sina vapen i utbyte mot hemelektronik, bland annat vitvaror. Förslaget blev inte särskilt populärt bland befolkningen och istället fick staten tvinga till sig människors vapen med våld.

Den nuvarande presidenten har fortsatt investera i avväpningen av befolkningen. Att bära eller sälja vapen i landet innebär numera fängelse i 20 år. Samtidigt har över 200 personer som protesterar mot Maduro och för demokrati skjutits ihjäl sedan april förra året. Dessa personer är mestadels beväpnade med stenar och hembyggda vapen, skriver Fox News.

Krig mot obeväpnad befolkning
Nu uttrycker människor ånger över det vapenförbud som infördes 2012. Enligt den 28-årige läraren Javier Vanegas känns situationen hopplös. Han menar att regeringsstyrkorna klart och tydligt vet att de inte möter något verkligt motstånd. Vanegas beskriver Maduros agerande i landet som en krigsförklaring mot en obeväpnad befolkning.

– Vapen hade låtit oss vara fria som människor, eller åtminstone låtit oss göra motstånd, säger Vanegas.

Den venezolanska läraren, som sedan en tid har flytt till Ecuador och där lär ut engelska, berättar att folket i Venezuela inte har brytt sig alls om vapen. ”Folk skulle aldrig kunnat föreställa sig att de behövde vapen för att skydda sig mot regeringen”. Vangegas fortsätter att förklara hur folket i Venezuela alltid trott gott om regeringen, att landet alltid skulle följa mänskliga rättigheter och aldrig bli någon sorts tyrannisk stat.

– Om vapen hade varit en del av vår kultur och vi hade förstått vikten av att ha ett vapen för att skydda våra egna rättigheter. Att äga ett vapen för att kunna motsätta sig en regering som kör över folket. Ifall det var lagligt att bära vapen. Då tror jag situationen i det här landet hade sett annorlunda ut idag, säger Vanegas.

https://twitter.com/spectatorindex/status/1073290624969785345

Kontrollera befolkningen
Att vapenförbudet uppkom och genomfördes med kraft menar riskforskaren Vanessa Neumann är ett sätt att kontrollera befolkningen genom dystra tider av hunger och ilska. Neumann arbetar till vardags med riskforskning inom politik i Washington och är väl insatt i Venezuela. Den här situationen var något som regeringen förutsåg och därför hanterade tidigt.

– Vapenförbudet har aldrig handlat om säkerhet för befolkningen, det var ett sätt att få monopol över våld och vidare en kontroll över folket.

Medan krisen fortsätter förklarar Maduro att situationen beror på att hans regering är utsatt för ett ekonomiskt krig lett av oppositionen i landet tillsammans med USA. Kritiker menar att landets kris grundar sig i ett vanstyre av ekonomin och förstatligande av företag.

Stora skillnader
Sedan år 2015 uppskattas över tre miljoner venezolaner ha flytt misären till grannlandet Colombia. För de människor som fortfarande lever i landet är fattigdomen och bristen på mat utbredd. Det är däremot ingenting som drabbar president Maduro. I september syntes han besöka en känd köttrestaurang i Istanbul i Turkiet där en varmrätt kostar över 2 000 kronor.