En man blev slumpmässigt utvald och knivhuggen sex gånger av en muslim som uppges ha hört röster om att etablera sig som en helig krigare.

Det var den 12 augusti år 2016 omkring klockan 6 på morgonen som Jaroslaw Poterucha var på väg till en busshållplats i stadsdelen Levenshulme som skulle ta honom till arbetet, rapporterar Yorkshire Post.

Poterucha började höra fotsteg bakom sig och kände att någon närmade sig i hastig takt. Han blev sedan knuffad och såg inget mer innan Ahmad Ibn Abdillaah, klädd i muslimska kläder, högg honom med kniv sex gånger. I domstolen Manchester Crown Court beskrevs Poterucha ha tur som fortfarande är vid liv eftersom ett av knivhuggen var djupt nog att döda honom.

Gärningsmannen Ibn Abdillaah är en muslimsk konvertit som tidigare använde namnet Alex Davies. När han var 20 år gammal avtjänade han ett fängelsestraff där han konverterade till islam och numera beskrivs han be 15 gånger om dagen.

Attackerade fängelsevakter
Ibn Abdillaah ska i maj förra året ha attackerat två fängelsevakter vid två olika tillfällen. I en av attackerna använde han en träpinne med monterade rakblad och skrek ”Allahu Akbar, Gud är stor”. År 2017 under fängelsevistelsen har Ibn Abdillaah författat ett brev till sin mor där han erkänner brottet han är efterlyst för och att anledningen var att etablera sig som en helig krigare.

”Det här är Ahmad Ibn Abdillaah, ledare för muslimerna, erkänner brottet som jag är efterlyst för.”

Vidare berättar han att röster kallat honom till att bli en helig krigare. Han uppger även att rösterna vill att hans mor ska konvertera till islam.

”Om din mamma inte konverterar till islam innan hon dör kommer hon brinna i helvetet. Islam är sanningen.”

När rättegången väl började tog han dock avstånd från tidigare brev men erkände att han knivhuggit Poterucha.

Psykiskt sjuk
Ibn Abdillaah säger sig vara psykiskt sjuk och att breven i sådant fall är skrivna av en annan identitet. En uppgift som psykiatriska experter delar , där man bedömer att han lider av paranoid schizofreni.

Men det är en bedömning som åklagaren Carey Johnston inte instämmer i. Detta eftersom Ibn Abdillaah slutade använda den mobiltelefon som han annars använde frekvent innan attacken samt kastade det tillhörande sim-kortet.

Nu vårdas Ibn Abdillah vid ett psykiatriskt sjukhus i Merseyside efter ha blivit förflyttad från ett fängelse där han börjat avtjäna tio år och sex månader efter fängelseattacken förra året.


Poteruchas knivskador i nacken.

Tidigare incidenter
Två veckor efter knivattacken finns det rapporter om att Ibn Abdillaah påträffats klädd i samma religiösa klädsel i ett boendeområde för det brittiska flygvapnet där han stod och skrek. Polisen tog med honom till stationen men kort därpå släpptes han.

År 2016 har Ibn Abdillah även hotat två män med en lång kökskniv vid ett pizzeriabesök i Slough. Bland annat ska han då ha sagt ”Kan jag döda er nu?” och ”Ni är inga muslimer”.

”Är det inte konstigt?”
I sociala medier skriver en person hur vi ser allt mer av det här, en person som utför individuell jihad men som sedan beskrivs vara ett psykfall. ”Är det inte konstigt hur så många av dessa psykfall delar vissa karaktärsdrag?”