Pyrande gängkonflikter i invandrardominerade och ”utsatta” området Hjällbo i Göteborg exploderade på fredagskvällen i fullskaligt upplopp som sedan pågick hela natten. Över hundra personer uppges ha deltagit i kravallerna, varav ett 30-tal omhändertogs av polisen. Det stora flertalet släpptes men tre personer sitter anhållna för våldsamt upplopp.

Det första larmet kom vid 17-tiden på fredagen. Våldsamheterna eskalerade sedan till sådan omfattning att polisen såg sig nödsakad att inleda en så kallad särskild händelse. Vid 03-tiden hade polisen fått kontroll över den värsta sammandrabbningen men i omgångar blossade nya bråk upp ända fram till lördagsmorgonen.

Tillhyggen och knivar uppges ha använts av de inblandande. En person fick föras till sjukhus. På platsen samlades utöver de aktiva deltagarna också ett stor antal åskådare som uttryckte aggressivitet mot polisen när patruller anlände till platsen.

Rivaliserande kriminella gäng

Motivet till händelserna är enligt polisen den rivalitet som sedan en tid tillbaka råder mellan två kriminella invandrargäng i nordöstra Göteborg. Ett av dem är det så kallade Hjällbonätverket, styrt bland annat av personer från den brottstyngda klanfamiljen Khan med överhuvudet Ali Khan i spetsen som etablerat sig i området på ett maffialiknande sätt.

– Vi har identifierat ledande gestalter i de här nätverken som deltog. ad vi tror kommer de två olika sidorna ha ett möte för att lösa konflikten, sade Christer Fuxborg, presstalesperson på polisen i region Väst, i en kommentar till Göteborgs-Posten.

Många av de inblandade i upploppet är kända av polisen sedan tidigare. Det stora flertalet uppges vara unga män i 20-25-årsåldern. Av de totalt 32 personer som omhändertogs försattes 29 kort därefter fri fot. Endast tre av de inblandade greps och anhölls misstänkta för brott.

Nya oroligheter befaras

Mitt på lördagen var polisnärvaron fortsatt hög i området. Nya kravaller befaras och polisen vill ha beredskap att snabbt kunna ingripa om så sker.

– Vi har ju ingen kristallkula, men vi har örat mot rälsen och är beredda. Vi har båda parter under luppen och har en blåslampa på dem, förklarade Christer Fuxborg.

Samtidigt tillämpar polisen den mjuka metoden för att medla freda mellan gängen.

– Vi tar nya kontakter med nätverken för att se om det är något vi kan hjälpa till med för att de ska bli sams igen, säger Fuxborg.

Kriminella satte upp vägspärrar

Förra året rapporterade Samnytt om hur de kriminella gängen satte upp vägspärrar runt Hjällbo för att kontrollera vilka som passerade in i och ut från området. Fordon stoppades och genomsöktes.

Motivet var att hitta vapen tillhörande rivaliserande falanger. Polisen utlyste både en särskild händelse och ”rött läge” som signalerar en ännu allvarligare brottssituation. Regeringen häcklades för sin reaktion på rapporterna som inskränkte sig till ett ”oacceptabelt”.