Feature Bino Drummond

M-pampen Bino Drummond. Foto: Facebook/Riksbanken

Inrikes

VIDEO: Chockhöjde politikerlönerna: ”Det är en fråga om prioriteringar”

Publicerad 10/25/2022
Annons

I Norrtälje har det nya kommunstyret bestående av bland andra Moderaterna och Sverigedemokraterna rört upp känslorna efter att man beslutat att höja sina egna löner rejält, och då man får frågan om varför heter det att det är en fråga om prioriteringar.

Tidigare har kommunstyrelsens ordförandes arvode beräknats till 60 procent av statsrådens arvode, men efter höjningen är det i stället 60 procent av statsministerns arvode som gäller. Detta innebär att kommunstyrelsens ordförande Bino Drummonds (M) arvode höjs från 87 000 till 110 400 kronor i månaden.

LÄS ÄVEN: Lokalpolitiker ger sig själva kraftigt höjda arvoden

Samtidigt får övriga kommunalråd och gruppledare en viss procent av Drummonds arvode. Sammanlagt kommer det att höja kommunens utgifter med flera miljoner kronor om året. Och medan Drummond får 23 400 kronor extra i månaden, får vård- och omsorgspersonal nöja sig med 380 kronor mer.

Från oppositionen menar man att höjningarna har smugits med utan att först diskuteras och man kallar det ”skamligt”.

Uppvärdera politiskt arbete

Den som utarbetat det nya systemet är kommunstyrelsens vice ordförande Staffan Tjörnhammar (M), som själv får rejält påökt.

– Det är klokt av fullmäktige att välja att uppvärdera politiskt arbete. Vi har sett att det har funnits en brist i arvodet, vilket inte har skapat bra förutsättningar. För egen del har jag inte samma uppdrag som förra mandatperioden, eftersom jag är vice ordförande i kommunstyrelsen. Det är ett annat uppdrag att sitta i kommunstyrelsen nu när vi lägger ner teknik- och klimatnämnden. Det är mer jobb, säger Staffan Tjörnhammar till Norrtelje Tidning.

LÄS ÄVEN: Riksdagsledamöter får NY löneförhöjning

Beslutet om de kraftiga höjningarna sker i en tid då många upplever svårigheter med ekonomin och han säger sig förstå att det kan sticka i ögonen.

– Jag kan förstå det, men det viktigaste för våra invånare är att vi levererar en bra samhällsservice. Jag förväntar mig att alla jobbar så hårt som krävs för att vi ska kunna lösa våra uppgifter på bästa sätt, säger Staffan Tjörnhammar.

SD kampanjade för sänkta arvoden

Norrtäljes nya kommunstyre består av M, SD, L och KD. Inför valet gick SD Norrtälje till val på att bland annat sänka politikerarvodena i kommunen.

Ur valmanifestet:

Kostnaderna för politiken får inte svälla, vilket har skett över tid. Sverigedemokraterna anser därför att antalet nämndledamöter ska reduceras, att ett par nämnder ska slås ihop, samt vill vi se en omstrukturering av partistödet och minskade politikerarvoden.

Samnytt har sökt Dennis Ekström och Andrea Kronvall, ordförande respektive gruppledare SD Norrtälje, utan framgång.

M-tystnad

Då Staffan Tjörnhammar (M) får frågan om skälet till höjningen tar han ordentligt med tid på sig att svara.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
604Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons