Under måndagen har antalet migranter från Mellanöstern och Nordafrika som lovats fri lejd till EU av Belarus diktator ökat rejält vid gränsen mot Polen.

Tidigare på måndagen rapporterade Samnytt om en av många migranter vid gränsen mellan Belarus och Polen som uppgav att han vill till ett land som Tyskland för att få ett bättre liv.

LÄS ÄVEN: ”Jag vill till Tyskland för ett bättre liv”

Horderna av migranter som Belarus för till gränsen mot EU har pågått sedan i somras och är en hämnd för unionens sanktioner. Under den senaste tiden har antalet ökat rejält och på måndagen sprids bilder där våldsamma migranter tillsammans med beväpnade och maskerade män försöker forcera gränsen men motas tillbaka av polsk polis och militär.

1 000 om dagen

Enligt tysk media är antalet flyg från Mellanöstern till Minsk nu mer än dubbelt så många som under vintern 2019-20. För närvarande anländer 800-1 000 migranter dagligen till Belarus och enligt flygplatsdata planeras ett 40-tal flyg varje vecka från Istanbul, Damaskus och Dubai till Minsk. Inom kort väntas dessutom ytterligare fem flygplatser i landet öppnas för flyg från Mellanöstern.

Polens försvarsminister uppger att man har utstationerat 12 000 soldater som ska skydda gränsen och inrikesministern att man är beredda på alla tänkbara scenarier. Nato betecknar agerandet som en militär-politisk hybridattack och säger sig vara redo att bistå sin allierade.

Det hela är noga organiserat och orkestrerat av Belarus som systematiskt för migranterna till gränsen.