Nyligen släppte Samhällsnytt ett reportage om den brittiske medborgarjournalisten och samhällsdebattören Tommy Robinson. Strax därefter fick vi in många rapporter om att personer som delat länken till reportaget fått sina inlägg nedtagna och själv ibland blivit avstängda från Facebook. Nu har en video från i höstas börjat delas där en representant för Facebook erkänner censuren.

För en vecka sedan släppte vi vårt reportage om Tommy Robinson. Efter det strömmade det in e-post och kommentarer från användare på Facebook som berättade att de blivit censurerade och nedstängda, vilket vi också skrev om.

I en efterföljande krönika tog Kent Ekeroth upp att Facebooks sjukliga fixering vid Tommy Robinson påminner oss om att IT-jättarna måste regleras. I texten efterlyste Ekeroth något slags uttalande från Facebook specifikt om situationen med Robinson. Nu visar det sig att en sådan intervju laddades upp på YouTube i höstas.

LÄS MER: Facebooks sjukliga fixering vid Tommy Robinson påminner oss om att IT-jättarna måste regleras

Jämför med krigsförbrytare

Det är danska Deadline, ett av Danmarks mest populära nyhetsprogram, med reportern Lotte Folke Kaarsholm, som intervjuar en representant från Facebook, Peter Münster, specifikt om Tommy Robinson.

I intervjun erkänner Facebook att de betecknar Robinson som en ”hatpredikant” och därmed är han helt förbjuden från plattformen. Och det är även de som delar, hyllar eller stödjer honom.

De rapporter som Samhällsnytt fått in visar till och med att det räcker att man är neutral; flera som endast delat vår länk, utan kommentar till inlägget, har också utsatts för repressalier från Facebook.

LÄS MER: Facebook censurerar Samhällsnytts journalistik – blockerar läsare som delar videoreportage

När Münster får frågan om hur en journalist kan kontrollera de påstådda bevis Facebook har på honom får hon svaret att ”det kan man inte”. Facebook jämför även Robinson med den för folkmord dömde krigsförbrytaren Ratko Mladic:

– Vi ser honom som en person som tillhör samma kategori som Ratko Mladic, sa Münster.

När Kaarsholm påpekade att Mladic är dömd för folkmord, vilket Robinson inte är, svarade Facebook att ”vi menar inte att de är exakt likadana”.

Kan inte undersöka anklagelserna

Under intervjun frågade reportern även var hon, som journalist, kan undersöka anklagelserna mot Robinson. Svaret från Facebook var då att de inte endast ser till inläggen som skrivs, utan tittar på personens liv utanför Facebook:

– Jag menar, vad gör folk när de inte är på Facebook? Vad gör de på andra platser? Vilken sorts demonstrationer de hjälper till att anordna, och vem som är nyckelpersonerna i det sammanhanget. Och vad står de för? Så det är en nyanserad utvärdering som görs från fall till fall, säger Münster.

– Så var kan jag som journalist undersöka dokumentationen för era anklagelser?, frågade reportern.

– Det kan du inte…än, svarade Facebook.

Finns redan lagar på området

Kaarsholm tog sedan upp att det redan finns lagar för vad man får säga och inte säga på nätet och lagar mot uppvigling till våld, men att Facebook går mycket längre än vad lagen säger.

– Kan man inte oroa sig att den unga generationen förlorar förtroendet för institutioner som er, som vår, liksom tilltron till att kunna hitta sanningen, verkligheten, om folk bara kan försvinna utan att de förstår varför?, frågar hon Facebooks representant.

Hela intervjun kan ses nedan:

https://www.youtube.com/watch?v=echsPereZTM

För den som missat Samhällsnytts reportage om Tommy Robinson kan det ses här: