I sociala medier har ett videoklipp som visar en slags ”säkerhetsdans” fått stor spridning. Dansen är en del av ett skattefinansierat projekt i Uleåborg i Finland och lanseras som en metod att stoppa våldtäktsmän. Initiativet får kritik i sociala medier.

Samhällsnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat den finska kommunen Uleåborg som drabbats av ett kraftigt uppsving av sexualbrott i spåren av en migrantvåg. Bland brottsoffren finns en stor andel minderåriga flickor, vissa så unga som tio år och däribland en som sedan tagit livet av sig. Vågen av våldtäkter fick bland annat kommunen att förbjuda migranter att besöka barnomsorg och skolor i olika typer av integrationsbesök.

LÄS ÄVEN: Finsk kommun förbjuder migranter på dagis och skolor efter våldtäktsvåg

Nu har kommunen även lanserat en skattefinansierad arbetsgrupp under namnet ’The Safe Oulu Project’ som under åren 2019-2021 ska förebygga sexualbrott mot minderåriga.

Som en del i en ambition att nå ut till yngre personer i kommunen har gruppen nyligen lanserat ett videoklipp på den bland ungdomar populära sociala medier-plattformen TikTok där man visar upp det man beskriver som en säkerhetsdans tillsammans med ramsan:

”Stop, don’t touch me there, this is my no-no square”

https://www.instagram.com/p/B7s2-2mFxup/

Säkerhetsdansen följer en stil som den finska public service-aktören Yle presenterade för ett par år sedan:

26 miljoner kronor i bidrag

I sociala medier har videoklippet fått stor spridning med nära en miljon visningar på ett dygn. Många som tittat är kritiska.

En person från Uleåborg uppger att projektet har kostat skattebetalarna motsvarande 26 miljoner kronor, vilket även framgår av en politisk blogg. Vidare visar hon dansklippet och skriver, ”det är hit pengarna går. Döda mig nu”.

Afghaner och irakier dominerar sexbrottsstatistiken 

År 2018 uppmärksammade Samhällsnytt en kartläggning som visade att utländska män var överrepresenterade i sexualbrottsstatistiken i Finland.

  • Afghanska män var misstänkta i 138 sexualbrott per 10 000 afghanska medborgare.
  • Irakiska män var misstänkta i 133 sexualbrott per 10 000 irakiska medborgare.
  • Syriska och turkiska män var misstänkta i 41 sexualbrott per 10 000 syriska och turkiska medborgare.
  • Finländska män var misstänkta i 3 sexualbrott per 10 000 finska medborgare.

LÄS ÄVEN: Afghanska och irakiska män dominerar sexualbrottsstatistiken i Finland