På påskafton utbröt våldsamma upplopp i Belgiens huvudstad Bryssel. Gäng attackerade polisen med stenar och brände bilar. De tog även kontroll över en polisbil och uppges ha stulit ett tjänstevapen och avlossat det flera gånger på gatan.

Bakgrunden till upploppen är att 19-årige ”Adil” vid 21-tiden på fredagen motsatte sig stadens coronakarantän och gav sig ut på mopedfärd med en bekant. När polisen skulle kontrollera personerna vägrade de stanna och flydde istället från platsen.

I samband med flykten körde tonåringarna på fel sida av vägen mot trafikens färdriktning och krockade, vilket resulterade i att Adil avled. Det rapporterar The Brussels Times.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Invandrare sparkar ned äldre cyklist och skrattar

Gäng gick till attack – 45 gripna

Med anledning av den händelsen samlandes på lördagskvällen ett stort antal personer som beskrivs som ”unga män” för att med våld protestera mot polisen vid bland annat tunnelbanestationen Clemenceau och Place du Conseil i stadsdelen Anderlecht. Detta trots rådande karantän för att stoppa coronasmittans framfart.

Det framgår av medierapporter att gängen har kastat stenar mot polisen som svarat med bland annat batonger och vattenkanoner för att få kontroll på situationen. Vidare har flera bilar satts i brand av upploppsmakarna och polisen har gripit 45 personer.

Borgmästaren: ”De kom hit för att skapa upplopp”

Enligt Fabrice Cumps som är borgmätare i Anderlecht har våldsverkarna inte kommit för att sörja 19-åringen utan enbart för att starta upplopp.

– En sak är säker, de kom inte hit för att sörja Adil. De kom hit för att skapa upplopp, de kom hit för att skapa våld. Deras avsikt är väldigt tydlig, kommenterade Cumps.

Attackerar polisen med stenar

I sociala medier cirkulerar flera videoklipp som visar hur gängen löper amok i staden.

https://www.facebook.com/vlbelang/videos/2474805986104371/

Våldsverkare avlossar pistol

Videoklippet nedan uppges visa hur en person stjäl ett tjänstevapen från en polisbil som sedan avlossas flera gånger på platsen.

https://www.facebook.com/KiesDries/videos/237760627589646/

https://www.facebook.com/KiesDries/videos/548716715755302/

Politiker jämför Bryssels ungdomar då och nu

Den nationalistiska politikern Dries van Langenhove från partiet Vlaams Belang har publicerat en bild på Facebook i vilken han jämför hur ”Bryssels ungdomar” busar år 1950 och 2020.

https://www.facebook.com/KiesDries/photos/a.1805877739703332/2391152517842515/?type=3&theater

LÄS ÄVEN: VIDEO: Skadegörelse och bränder – så här firades nyår i Bryssel

authorimage